x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât trebuie să câștigi ca să-ți permiți „Noua Casă”

Cât trebuie să câștigi ca să-ți permiți „Noua Casă”

de Dan Straut    |    28 Iul 2020   •   16:52
Cât trebuie să câștigi ca să-ți permiți „Noua Casă”
Sursa foto: Piotr Adamowicz/Getty Images/iStockphoto

Creșterea dobânzilor și scăderea plafonului de îndatorare, dar mai ales noile condiții trasate de Guvern fac inaccesibilă intrarea românilor cu salarii mici în programul „Noua Casă”, care înlocuiește programele anterioare - „Prima Casă”, respectiv „O familie, o casă”. Spre deosebire de edițiile din anii trecuți, acum beneficiarul are nevoie de un salariu situat mult peste media națională de 3.200 de lei pentru a accesa programul, arată calculele Jurnalul. Practic, „Noua Casă” și-a pierdut funcția socială de a înlesni achiziția unei locuințe de către românii cu venituri mai mici, avantajându-i, în schimb, pe dezvoltatori, pe constructori și pe ceilalți operatori (inclusiv speculatori) din piața imobiliară.

 

Pe de-o parte, datele Băncii Naționale a României (BNR) arată că la creditele pentru locuință media dobânzii anuale efective este acum de 5,4% (față de 3,8% în 2016 sau 4,8% în 2017). Iar plafonul de îndatorare (ponderea ratei în totalul veniturilor) a fost coborât de BNR de la peste 60% la 45%, ceea ce înseamnă o capacitate de împrumut semnificativ mai mică în prezent față de cea din anii anteriori. Concret, la un salariu de 3.180 de lei (mediul pe economie de acum), rata maximă poate fi de 1.431 de lei, față de 1.908 lei în anii dinaintea lui 2019, când a fost redus plafonul de îndatorare.

De cealaltă parte, programul de acum - „Noua Casă” - prevede credite de până la 140.000 de euro pentru locuințele noi, pentru care se cere un avans de 15%, respectiv credite de până la 70.000 de euro pentru locuințe mai vechi de 5 ani, cu un avans de 5%.

 

Ce spun cifrele

Cea mai „accesibilă” variantă ar fi un apartament vechi de peste 5 ani, în valoare de 80.000 de euro, luat printr-un credit pe 30 de ani, cu avans de 15%. În acest caz, rata lunară ar urma să fie de 1.750 de lei, astfel că - respectând noile condiții stabilite de BNR - salariul net necesar pentru încadrarea în program ar trebui să fie de peste 4.300 de lei. De remarcat că, în urmă cu numai doi ani, o astfel de rată (1.750 de lei) era accesibilă și românilor cu salariul de 3.180 de lei și chiar mai mic. De aici încolo, necesarul de venit pentru intrarea în „Noua Casă” evoluează doar în sus, în funcție de suma împrumutată și - desigur - de avansul plătit.

 

Efortul bugetar ar fi prea mare

„În contextul actual de deficit excesiv estimat la 6,7% din PIB, acordarea subvențiilor de dobândă reglementate în cadrul programului (…) ar conduce la un efort suplimentar din partea statului estimat la suma de 0,48 miliarde de lei pe o perioadă de 5 ani. Iar pe întreaga perioadă a programului efortul s-ar ridica la suma de 20,6 miliarde de lei - estimări realizate la o subvenție de 1,5 puncte procentuale aplicate la rata dobânzii creditului garantat”, au explicat, în Nota de fundamentare, inițiatorii programului „Noua Casă”.

 

Condiții de accesare

Se califică la creditare/garantare în programul „Noua Casă” locuințele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate. Sau, după caz, locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate. Beneficiarul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:
- la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
- achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

 

 

Cu un salariu mediu pe economie, beneficiarul trebuie să plătească un avans de peste 40% pentru a accesa programul „Noua Casă”

Suprafața medie a unei locuințe este, în România, de 47,7 mp, adică mai puțin de jumătate din media UE - peste 100 mp

×