x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Catalonia cere un ajutor de 9 miliarde de euro pentru a nu intra în faliment

Catalonia cere un ajutor de 9 miliarde de euro pentru a nu intra în faliment

de Daniel Ionaşcu    |    30 Ian 2013   •   18:06
Catalonia cere un ajutor de 9 miliarde de euro pentru a nu intra în faliment

Criza face ravagii în Spania: regiunea Catalonia a cerut 9,073 miliarde de euro de la Fondul special creat de Madrid pentru a veni în ajutorul regiunilor cu dificultăţi financiare, scrie AFP.
Solicitarea vine după ce Spania a fost lovită crunt de criza datoriilor, şomajul este la aproape 25% iar ample proteste au avut loc anul trecut împotriva măsurilor de austeritate. Suma cerută se adaugă la cele 5 miliarde de euro pe care provincia le-a cerut anul trecut în luna august.

Catalonia este cea mai prosperă provincie spaniolă şi produce o cincime din întreaga activitate economică a Spaniei, însă trebuie să plătească în acest an datorii de 13,6 miliarde de euro numai în acest an, potrivit BBC.
''Suma prevăzută de Ministerul Internelor şi Administraţiilor Publice /spaniol/ este de 9,073 miliarde de euro'', precizează executivul catalan într-un comunicat. Din această sumă 7,684 miliarde de euro ''vor servi la acoperirea scadenţelor obligaţiunilor emise (...) şi a împrumuturilor regionale'' iar restul de 1,389 miliarde de euro sunt destinaţi ''atingerii obiectivului de deficit stabilit la 0,7 % din produsul intern brut" în 2013.

Premierul Mariano Rajoy a stabilit pentru cele 17 regiuni ale ţării un obiectiv de deficit de 1,5 % în 2012 şi 0,7 % în 2013. Fondul de ajutor al regiunilor Spaniei a fost creat în 2012. Iniţial fondul a fost dotat cu 18 miliarde de euro însă pentru acest an guvernul a decis majorarea la 23 miliarde de euro.
Spania a fost forţată să se împrumute masiv ca urmare a colapsului din piaţa imobiliară şi celui mai mare şomaj din zona euro.

Pe fondul crizei, în Catalonia au crescut tot mai mult în popularitate mişcările separatiste faţă de Spania. Liderii catalani dau vina pe Spania pentru problemele economice ale regiunii iar în luna noiembrie preşedintele regiunii Artur Mas a format o coaliţie pro-independenţă. Un referendum pe aeastă temă se va ţine în 2014. Premierul spaniol Mariano Rajoy se opune însă secesiunii şi argumentează că referendumul ar fi neconstituţional.  

×
Subiecte în articol: criza ajutor financiar