x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Câţi bani vom avea în 2015

Câţi bani vom avea în 2015

04 Ian 2015   •   21:03
Câţi bani vom avea în 2015
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Pensionarii şi angajaţii cu salariul minim vor beneficia de venituri mai mari în acest an
Noul an ne aduce pensii şi salarii mai mari, dar şi un TVA mai mic pentru serviciile turistice. Totodată, din acest an vom plăti un pic mai mult pentru curentul electric (0,26%).

Pensionarii şi salariaţii cu venituri minime sunt avantajaţi în acest an. Din ianuarie 2015 pensii sunt majorate cu 5%, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap cu 16%. iar salariul minim pe economie ajunge la 975 lei. “Majorarea pensiilor va fi mai mare decât cea prevăzută de lege, care vizează o indexare cu rată inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap are în vedere creşterea indicelui preţurilor de consum în ultimii şase ani, când aceste drepturi nu au mai fost majorate”, a explicat ministrul muncii, Rovana Plumb. La finalul lunii septembrie, în România erau înregistraţi 5,3 milioane de asiguraţi şi 5,794 milioane contracte active de muncă, care contribuie la buget, din care 5,2 milioane de contracte individuale de muncă pe perioada nedeterminată, pentru timp de lucru de 8 ore pe zi. Totodată, contribuţiile către fondurile de pensii private obligatorii sunt prevăzute să crească cu 0,5 puncte procentuale pe an.

Impozite şi taxe
Tot de la 1 ianuarie 2015 se aplică TVA de 9% în turism pentru pachetele all-inclusive vândute integral, respectiv cazare, masă şi servicii. Guvernul estimează ca numărul de turişti atraşi de această măsură va urca la 500.000 şi este format în special din românii care vor renunţa la concediile în Bulgaria şi Turcia.
Premierul Victor Ponta a anunţat că impactul bugetar al acestei măsuri este 100 de milioane de lei.
Tot pe partea de impozitare, începând din 2015 accizele vor fi calculate în lei la nivelul din 2014, respectiv de 4,738 lei/euro, iar taxa pe construcţii speciale scade la 1%, de la 1,5%. În ceea ce priveşte sectorul energetic, de la 1 ianuarie se va liberaliza piaţa gazelor naturale pentru IMM-uri, iar la energia electrică, preţul mediu de vânzare la tarifele reglementate creşte cu 0,26%. Piaţa gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie 2015, a anunţat la finele lunii noiembrie fostul ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a precizat că nu a reuşit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

×