x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce cred companiile despre ieșirea din criza economică generată de pandemie

Ce cred companiile despre ieșirea din criza economică generată de pandemie

13 Apr 2021   •   10:51
Ce cred companiile despre ieșirea din criza economică generată de pandemie

Circa 46% dintre companiile din România spun că nu sunt afectate de criza economică, iar 60% consideră că în acest an se vor redresa și vor ajunge la nivelul la care se aflau înaintea pandemiei, arată raportul Randstad România HR Trends 2021.

Totodată, 15% dintre angajtori vor creşte salariile mai mult decât inflaţia, iar cele mai multe angajări se vor face în IT, vânzări şi producţie.
Cu toate acestea, doar 25% dintre societăți se aşteaptă la o creştere a vânzărilor în actualul an, în scădere abruptă faţă de 2019, când ponderea companiilor care afirmau acest lucru era de 70%.

Peste 40% cred că incertitudinea economică reprezintă o ameninţare majoră pentru afacerea lor, 4% se tem de faliment, iar 2% sunt îngrijoraţi că nu efectua plăţile la timp.

Ca măsură de redresare a afacerii, 43% dintre companii au un plan de restructurare temporară. Principalele trei elemente cheie pentru atragerea talentelor de top sunt aceleaşi din 2019: pachetul salarial competitiv este elementul decisiv, cu o scădere în pondere de la 77% la 67%, securitatea locului de muncă a crescut de la 47% la 59%, iar existenţa unui plan de carieră, de la 34% la 45%.

60% raportează că salariile oferite de companiile lor nu s-au schimbat în timpul pandemiei, iar 30% arată că acestea au crescut. Doar 4% au raportat reduceri salariale, începând cu martie 2020 și pentru 2021 numai 1% se aşteaptă la acest lucru.

Numărul companiilor care oferă asigurări medicale şi program de lucru flexibil a crescut față de 2019, cel mai probabil sub influenţa efectelor pandemiei.
84% dintre respondenţi se aşteaptă să continue munca la domiciliu și după încheierea crizei, iar 71% vor să implementeze modele hibride, de lucru la distanţă şi la birou.

Aproape 50% vor începe să angajările în următoarele şase luni, iar 30% intenţionează mențin numărul de angajaţi la acelaşi nivel până când economia şi afacerile vor creşte.

Raportul a fost efectuat pe 201 de companii din România, din diverse industrii, printre care 65% multinaţionale, 25% naţionale și 11% locale. Organizaţiile care angajează peste 500 de persoane reprezintă 32% şi peste jumătate dintre respondenți lucrează în resurse umane.


 

×
Subiecte în articol: companii criza economica redresare