x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE vede anul 2020 în negru, Guvernul Orban, prin ochelari roz

CE vede anul 2020 în negru, Guvernul Orban, prin ochelari roz

de Valentin Gros    |    08 Iul 2020   •   10:41
CE vede anul 2020 în negru, Guvernul Orban, prin ochelari roz

Comisia Europeană a publicat un document care dă peste cap planurile Guvernului României. Estimările de la Bruxelles pentru anul în curs se arată mult mai sumbre decât cele luate în calcul la Palatul Victoria. În aceste condiții, programul de redresare a economiei anunțat de Cabinetul Orban se vede pus sub semnul întrebării. Iar pentru 2021 avem prognozat un rezultat negativ cum nu am mai consemnat de 10 ani.

 

România ar urma să înregistreze anul acesta o scădere economică de 6%, potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, prezentate de Comisia Europeană. Aparent, nu e nimic spectaculos, nivelul fiind similar celui din prognoza anterioară, din primăvară. Numai că planul de relansare anunțat recent de la Palatul Victoria se bazează pe un declin de trei ori mai mic, de numai 1,9%.

 

Consum în scădere

În urma măsurilor de izolare adoptate pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19), se estimează un declin semnificativ al economiei româneşti în trimestrul doi din 2020, apreciază oficialii CE. Consumul privat ar urma să scadă, ca rezultat al restricţiilor asupra circulaţiei persoanelor şi al veniturilor mai mici.

Incertitudinile vor afecta semnificativ deciziile de investiţii din acest an, deşi activitatea din construcţii ar putea oferi motive de optimism. După o scădere semnificativă în primul semestru din 2020, activitatea economică ar urma să se îmbunătăţească în a doua jumătate a anului, deoarece restricţiile sunt ridicate gradual, şi să crească şi mai mult în 2021, consideră Executivul comunitar.

 

Țări mai afectate

Previziunile CE pentru întregul spațiu comunitar se arată destul de pesimiste. Uniunea Europeană ar urma să sufere o diminuare a Produsului Intern Brut (PIB) de 8,3%, iar zona euro, de 8,7%. Aproape toate țările din regiune au prognozate scăderi mai severe decât România: Slovacia (9%), Cehia (7,8%), Bulgaria (7,1%), Ungaria (7%). Mai bine decât noi stă Polonia, cu un declin al PIB estimat la 4,6%. Statele membre dezvoltate au previzionate scăderi economice mai accentuate: Italia (11,2%), Spania (10,9%), Franța (10,6%). Pentru Germania, CE prevede un declin mai ușor, de 6,2%.

 

 

Comisia Europeană estimează pentru 2021 o creștere economică de 4% pentru România și de 5,8% pentru UE. Astfel, am avea un rezultat mai slab decât spațiul comunitar pentru prima oară după 2010.

 

×