x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cea mai scumpă autostradă din România: 6 MILIARDE de euro pentru 320 de kilometri! (VIDEO)

Cea mai scumpă autostradă din România: 6 MILIARDE de euro pentru 320 de kilometri! (VIDEO)

de Antena 3    |    13 Aug 2012   •   06:45
Cea mai scumpă autostradă din România: 6 MILIARDE de euro pentru 320 de kilometri! (VIDEO)

Sase miliarde de euro va plati statul roman pentru Autostrada Tirgu-Mures-Ungheni, stabilind astfel un nou record. Cei 320 km de autostrada ar fi cei mai scumpi construiti vreodata in Romania.


Asta inseamna aproape 20 de milioane de euro pe kilometru, cu mult peste pretul stabilit pentru Autostrada Transilvania. Atunci, s-au platit 17 milioane de euro pentru un kilometru.

Autostrada Tirgu Mures-Iasi-Ungheni va costa Ministerul Transporturilor 6 miliarde 140 de milioane de euro.Lunga de 320 kilometri, aceasta va fi cea mai scumpa autostrada construita vreodata in Romania. Pentru fiecare kilometru, CNADNR va plati aproape 20 de milioane de euro. Pana in prezent, recordul fusese detinut de compania Bechtel, care a cerut pentru constructia autostrazii Transilvania aproape 15 milioane de euro pe kilometru. In topul autostrazilor scumpe urca si Comarnic-Brasov unde se estimeaza o suma de 17 milioane de euro pe kilometru.

Autostrada care va lega Transilvania de Moldova este in stadiul de pregatire iar la capitolul proiectare ea a fost impartita in trei zone. Primul tronson, Tirgu-Mures- Ditrau are 91,6 kilometrii. Cel dintre Ditrau si Targu Neamt, 118.100 kilometri iar ultimul troson, de 100,6 kilometri, va face legatura intre Targu Neamt si Ungheni.

"In prezent legatura dintre Moldova si Transilvania se desfasoara pe traseele DN 15B - DN 15 si DN 15 - DN 12C - DN 13B care fac fata cu greu fluxului sporit de trafic. In acest context, Autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni devine o alternativa atractiva pentru traficul international de tranzit care se va desfasura intre Coridoarele de Transport Pan-european nr. IV si IX.",se arat pe site-ul cnadnr.

Conform standardelor impuse de Guvern pretul maxim de executie a unui kilometru amplasat pe zona de deal nu trebuie sa depaseasca 5 milioane de euro, iar contructia unui kilometru de autostrada intr-o zona de munte sa nu fie mai mult de 6 milioane de euro.

×