x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cea mai secreta banca

Cea mai secreta banca

21 Aug 2004   •   00:00

Banca Europeana de Investitii, care apartine celor 25 de membri ai Uniunii Europene, este cea mai secretoasa institutie financiara din lume. Exista voci care sustin ca banca acorda imprumuturi in functie de interesele existente si de relatiile pe care membrii conducerii le au cu potentialii clienti.

ANCA ALDEA

Banca Europeana de Investitii (BEI) din Luxemburg este cea mai discreta institutie financiara pomenita vreodata, sustine publicatia britanica International Herald Tribune. Apartine celor 25 de membri ai Uniunii largite si ofera sprijin financiar pentru cel putin 150 de tari. Romania si Bulgaria vor deveni actionari ai BEI dupa aderarea la UE.

TRAMVAIE SI MUSCATE. Intre programele de dezvoltare regionala ale bancii, IHT aminteste de proiectele legate de centralele electrice din Irlanda de Nord, conductele petroliere din Pakistan, curatarea tramvaielor din Barcelona sau organizarea plantatiilor de muscate din Kenya. Peste 42 de miliarde de euro a investit BEI anul trecut chiar si in contracte ale caror rezultate se lasa inca asteptate, noteaza IHT. Pentru anul in curs, banca a anuntat ca 10% din imprumuturi vor fi acordate tarilor din afara Europei. In ciuda imaginii aproape perfecte pe care si-a creat-o BEI prin programele sale, exista, in ultima vreme, tot mai multe voci critice la adresa "celei mai secretoase institutii publice de pe Glob". Ele acuza ca nici un oficial european nu declara, in mod public, pe ce baza sunt alese contractele, cine sunt cei 26 de membri ai conducerii care iau deciziile legate de respectivele imprumuturi, care sunt activitatile financiare ale membrilor executivului BEI s.a.

ALT FEL DE PRIORITATI. Criticii sustin ca banca inchide ochii in fata unor nereguli majore si ca, in ciuda transparentei invocate de presedintele BEI, Philippe Maystadt, "secretomania plaseaza BEI cu mult inaintea Bancii Mondiale din Washington". Banca sustine, de exemplu, ca a acordat un imprumut de 34 de milioane de euro pentru amenajarea unei mine de cupru in Zambia. Dar banca nu spune ca actionarul principal al acestei mine este coproprietar la o alta mina de cupru, care apartine unui influent membru al BEI, Barrie Ireton.

Pe de alta parte, banca recunoaste ca i-a imprumutat Institutului Treccani din Italia 22 de milioane de euro pentru publicarea unei enciclopedii si pentru organizarea unei baze de date digitale. Dar banca nu spune si ca unul dintre membrii institutului a fost director la BEI. Un alt exemplu al IHT este legat de un imprumut, de 100 de milioane de euro, aprobat anul acesta pentru compania Air France, pentru achizitionarea a 15 avioane Airbus. Dar BEI nu a dezvaluit faptul ca unul dintre membrii Air France este un fost director al Bancii Europene.

La fel de ciudat este ca BEI refuza sa faca publice activitatile private ale celor care conduc banca. IHT scrie, in context, ca un oficial de rang inalt al BEI a detinut, in acelasi timp cu functia de la banca, functii de conducere in cinci firme particulare mici. Desi acest lucru este interzis in lipsa unui acord al primului angajator. Orlando Arango, purtatorul de cuvant al BEI, a respins, dupa cum era de asteptat, criticile.

PROIECTE

Aparuta in 1958, prin Tratatul de la Roma, BEI a fost, initial, o banca publica, menita sa ajute Comunitatea Economica Europeana sa se integreze si regiunile sarace sa se dezvolte. Ulterior, banca a inceput sa se orienteze catre programe legate de cercetare, sanatate, educatie si dezvoltare regionala. Stephany Griffith-Jones, de la Institutul de studii pentru dezvoltare din Sussex, Marea Britanie, este de parere ca BEI a jucat un rol decisiv in "reducerea prapastiei intre zonele bogate si cele sarace din Europa".

×
Subiecte în articol: economic bancă