x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ceferiştii au fost luaţi prin surprindere de prima zăpadă

Ceferiştii au fost luaţi prin surprindere de prima zăpadă

de Elena Stan    |    16 Dec 2009   •   00:00

Zeci de trenuri anulate, sute de minute de întârzieri, şi mii de călători rămaşi prin câmpuri sau prin gări. Aşa sună bilanţul după mai bine de 24 de ore de ninsoare şi viscol.

Ca în fiecare an, căderea primilor fulgi de nea a luat prin surprindere autorităţile, drumarii, cât şi operatorul feroviar de stat. Peste 30 de trenuri au înregistrat întârzieri la sosirea în Gara de nord din Bucureşti din cauza condiţiilor meteorologice. Cele mai mari întârziri au fost înregistrate la trenurile de pe ruta Bucureşti-Constanţa, care figurau pe tabela de sosiri din gară cu întârziere de 960 şi 780 de minute. Liviu Pescăraşu, director general CFR Călători, a declarat, azi de dimineaţă, că sunt întârziate cinci trenuri pe Regionala Braşov, trei pe Regionala Timişoara, 16 pe Regionala Galaţi şi 10 pe Regionala Constanţa. Referitor la întârzirile trenurilor, Pescăruşu a spus că cele mai multe minute întârzie trenurile care circulă pe ruta Bucureşti - Constanţa.Mai multe trenuri care circulă pe ruta Bucureşti-Constanta au fost blocate, marţi noaptea, în judeţul Călăraşi, iar aproximativ 40 de călători, care au aşteptat aproximativ zece ore într-un tren rapid rămas în câmp, au fost luaţi cu maşinile unei firme şi duşi la Poliţia Transporturi Lehliu.

CĂLĂTORI BLOCAŢI ÎN GARA LEHLIU

Liviu Pescăraşu, a declarat, în legătură cu situaţia călătorilor blocaţi în gara Lehliu, că mulţi dintre aceştia nu au avut încredere în informaţiile primite sau în recomandările CFR, motiv pentru care aceştia încă sunt în gara respectivă. Pescăruşu a precizat că persoanele blocate în gara Lehliu au primit ceai şi apă, dar că, "neavând disponiblităţi majore, CFR a apelat la primăriile locale". Referitor la locomotiva care urma să tracteze trenul în care urmau să urce călătorii blocaţi la Lehliu şi care a plecat goală din gară, după aproximativ un minut, Pătraşcu a spus că "locomotiva a venit să tracteze trenul, dar mulţi călători nu au avut încredere în informaţiile primite, iar alţii care au fost informaţi să schimbe trenul, au refuzat recomandările primite". Liviu Pescăraşu a declarat că a fost o noapte grea pentru CFR Călători şi Infrastructură şi că, totuşi, speră ca această situaţie să nu se mai repete. În ciuda acestor probleme, Pătraşcu i-a sfătuit pe călători să circule în continuare cu trenul.

CIRCULAŢIE ÎNCHISĂ

Iniţial, circulaţia feroviară pe ruta Bucureşti - Constanţa a fost închisă marţi, la ora 15.35, între staţiile Dâlga şi Dor Mărunt, pe firul unu, din cauza prăbuşirii unui copac pe linia de contact, firul doi fiind închis pentru lucrări de reabilitare, a anunţat Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA. În urma incidentului, trenul Rapid 681, care circulă pe relaţia Bucureşti - Constanţa, a fost oprit la intrarea în staţia Lehliu. Trenul Rapid 681 a plecat din Bucureşti la ora 14.00 şi trebuia să ajungă la Constanţa la ora 17.47. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Transporturi Feroviare Călăraşi, această situaţie a fost rezolvată, iar traficul a fost reluat, însă ulterior au apărut defecţiuni la Preasna, Dâlga şi Fundulea, unde mai multe trenuri au rămas blocate în noaptea de marţi spre miercuri. "La Preasna, s-a rupt o consolă a firului de contact, s-a rupt şi un pantograf, dar în cursul dimineţii au fost remediate şi aceste defecţiuni", a declarat comisar-şef Gheorghe Sava, seful Poliţiei TF Călăraşi. Un alt tren afectat, care a rămas blocat, pe parcursul nopţii, la Fundulea, este personalul 8021 Bucureşti-Constanţa, care s-a pus şi el în miscare la ora 7.10, conform sursei citate

TRENURI ANULATE

Opt trenuri anulate din cauza perturbării traficului pe magistrala Bucureşti-Constanţa, iar alte nouă garnituri au întârzieri foarte mari din cauza viscolului şi a ninsorilor, informează CFR Călători.Trenurile afectate sunt Rapid 681, Bucureşti Nord - Constanţa, Rapid 685, Bucureşti Nord - Constanţa, Rapid 686, Bucureşti Nord - Constanţa, Accelerat 1631- 2/1631, Constanţa - Oradea, Accelerat 1821-2/1821, Constanţa - Arad, Accelerat 1981, Bucureşti Nord - Tulcea Oraş, Personal 8036, Feteşti - Bucureşti Obor, Personal 8013, Bucureşti Obor - Constanţa, Personal 8033, Bucureşti Obor - Feteşti.

Din cauza perturbării traficului feroviar, au fost anulate azi, trenurile Rapid 689 şi Rapid 680, pe relaţia Bucureşti Nord - Constanţa şi retur, trenurile Personal 8011 şi Personal 8036, pe relaţia Bucureşti Obor - Feteşti şi retur, trenurile Personal 8343 şi Personal 8344, pe pe relaţia Feteşti - Călăraşi Sud şi retur, trenul Personal 8032, pe relaţia Feteşti - Bucureşti Obor, trenul Personal 8022, pe relaţia Călăraşi Sud - Bucureşti Obor. CFR Călători recomandă călătorilor, ca înainte de a pleca în călătorie, să solicite în staţiile CFR sau la telefon 021/9521, informaţii despre modificările survenite în circulaţia trenurilor de călători spre şi dinspre Constanţa.

×