x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cei mai romantici

Cei mai romantici

de Vali Blanaru    |    29 Noi 2005   •   00:00
Cei mai romantici

Romanii sunt cei mai romantici europeni, iar nemtii sunt cei mai mari petrecareti. Petrecerea timpului cu membrii familiei joaca un rol central in realizarea wee-kend-ului perfect.

Romanii sunt pe primul loc in topul romantismului potrivit Raportului "Secretele unui Weekend De Nepretuit", realizat in 12 tari europene si comandat de MasterCard. 88% dintre romanii care au participat la sondaj au spus ca un week-end reusit este obligatoriu un weekend romantic, fata de numai 26% dintre respondentii din Polonia. Practic toti romanii declara ca ar dori sa isi petreaca week-end-ul perfect in compania partenerului lor de viata.

IN FAMILIE. Aproape toti romanii (94%) sunt de acord ca week-end-ul trebuie petrecut alaturi de familie. Cu toate acestea, aproape trei sferturi sunt, de asemenea, de acord cu alternativa ca weekend-ul este pentru petreceri si distractii (82%), pentru a nu face nimic, pentru a se relaxa (68%) sau pentru a manca si a face multa miscare (65%). Majoritatea romanilor (85%) si-au petrecut un weekend cu familia in ultimele 12 luni.

"Este interesant sa vezi ca, in ciuda tuturor presiunilor, avem inca valori familiale extrem de puternice, iar week-end-urile sunt dedicate in principal familiei. Romanii par sa fie cei mai orientati catre familie, declarand ca familia este ingredientul-cheie pentru un week-end excelent", spune Denisa Mateescu, General Manager Southeastern Countries, MasterCard Europe.

CHELTUIELI. Multi dintre romani (71%) declara ca in timpul week-end-urilor cheltuiesc mai multi bani pentru persoana iubita decat pentru ei insisi, iar numai un sfert (26%) admite ca face mai multe cheltuieli in interes personal. In ceea ce priveste activitatile neobisnuite, o treime din romani si-a petrecut un weekend facand munca de caritate (35%) si un numar similar a fost la cules de ciuperci (33%). O cincime dintre romani (20%) ar dori sa petreaca un weekend cu Julia Roberts. Mai putin populari sunt Papa si Michael Schumacher (10%), Regina Angliei si Madonna (7%), Pele si George W. Bush (6%).

Pe de alta parte, week-end-ul ar fi cu adevarat ratat pentru o treime din noi daca ne-am certa cu partenerul de viata (72%), daca am ramane fara bani (72%) sau daca persoanele cu care ne-am facut planuri s-ar razgandi.

CIFRE
25% din romani declara ca locatia perfecta pentru week-end ar fi o cabana la tara, iar 17% spun ca locatia perfecta ar fi o plaja in Caraibe.

Un sfert (24%) dintre romani mentioneaza ca si-ar dori sa aiba familia alaturi intr-un week-end special, desi un numar substantial (15%) cauta liniste si locuri neaglomerate.

Romanii considera ca aerul curat, nepoluat, este esential pentru un week-end excelent (72%), dar si vremea insorita (58%). Alcoolul este ultimul pe lista (3%).

Hainele noi (72%) reprezinta cele mai apreciate lucruri care pot fi cumparate, urmate de carti (68%), obiecte pentru casa (66%), CD-uri, casete video sau DVD-uri (60%), mancare (58%), gadgeturi electronice (58%) si produse de infrumusetare (56%).

Oboseala (48%) si responsabilitatile de serviciu (47%) sunt aspectele care ne impiedica sa ne bucuram de week-end, urmate de responsabilitatile familiale (44%) si alte sarcini (42%). Studiul a fost realizat de catre agentia independenta de cercetare KRC Research in 12 tari europene, in septembrie, in Croatia, Cehia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Spania, Marea Britanie si Ucraina.
×
Subiecte în articol: economic romănii