x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cel mai mare operator aerian din Europa trage un semnal de alarmă privind călătoriile cu avionul

Cel mai mare operator aerian din Europa trage un semnal de alarmă privind călătoriile cu avionul

de Giulia Anghel    |    26 Iul 2023   •   18:00
Cel mai mare operator aerian din Europa trage un semnal de alarmă privind călătoriile cu avionul

Industria turismului a sfidat încetinirea economică globală, bucurându-se de rezervări și profituri record, întrucât restricțiile din timpul pandemiei de COVID-19 au alimentat apoi cheltuielile pentru biletele de avion și rezervările la hoteluri. Dar acest trend ar putea începe să se schimbe.

Ryanair (RYAAY), cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, a avertizat că inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor ar putea diminua apetitul oamenilor pentru călătoriile aeriene în ultimele luni din 2023.

„Suntem îngrijorați de impactul acestor tendințe macroeconomice”, spune CEO-ul Michael O’Leary, într-un videoclip postat pe site-ul companiei, adăugând că acestea „ar putea afecta cheltuielile consumatorilor în a doua jumătate a anului”.

Acțiunile companiei reprezintă un punct de referință pentru industria aeriană europeană. Valoarea acestora s-aâ redus cu până la 5%, luni, înainte de a compensa pierderile. Și concurenții săi din Marea Britanie EasyJet (ESYJY) și Jet2 au scăzut cu până la 4,6% și, respectiv, 4%, înainte de a recupera o parte din terenul pierdut, potrivit cnn.com.

Sectorul aerian a fost grav afectat de pandemie din cauza blocării în case a populației, astfel că oamenii abia așteptau să viziteze locuri noi sau se se reîntâlnească cu familia și prietenii. Acest lucru a permis transportatorilor precum Ryanair să perceapă tarife mai mari, chiar dacă avansul economic a stagnat pe multe dintre cele mai mari piețe ale sale.

La sfârșitul anului trecut, O’Leary și-a dat seama de îngrijorările cu privire la impactul recesiunii economice așteptate a Europei asupra afacerilor Ryanair, numindu-le „exagerate”.

Comentariile lui au devenit mai prudente, chiar dacă Ryanair a raportat un profit de 663 de milioane de euro pentru primul semestru din 2023, de aproape patru ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, când rezervările au fost afectate grav de războiul din Ucraina.

Tarifele medii de avion la Ryanair au crescut cu 42%, după reducerile mari de anul trecut, dar compania a remarcat o scădere a prețurilor pentru rezervările de ultimă oră în iunie și începutul lunii iulie 2023.

O’Leary spune că operatorul aerian ar putea avea nevoie să reducă prețurile biletelor pentru a-și îndeplini obiectivele ambițioase de creștere a numărului de pasageri, în special din cauza inflației și majorării ratelor ipotecare ce au afectat cheltuielile consumatorilor. El a păstrat totuși o notă de optimism, subliniind că Ryanair a avut tendința de a crește în timpul recesiunii.

Compania aeriană se așteaptă să transporte 183,5 milioane de pasageri în cele 12 luni care se încheie în martie 2024. Estimarea este sub previziunile anterioare de 185 de milioane de pasageri, din cauza întârzierilor în livrarea noilor avioane Boeing 737.

Ryanair a fost de acord să cumpere până la 300 de avioane Boeing 737-10 la începutul acestui an, într-o afacere de 40 de miliarde de dolari.

Operatorul cu sediul în Dublin și-a anunțat, vineri, intenția de a se întoarce în Ucraina după sfârșitul războiului.

Asociația Internațională a Transportului Aerian a dtransmis, luna trecută, că se așteaptă ca operatorii aerieni să obțină un profit net de 9,8 miliarde de dolari în 2023, la nivel global, mai mult decât dublu față de prognoza din decembrie 2023. Aceasta marchează o schimbare semnificativă pentru industria aviației, care a suferit pierderi nete de 183 de miliarde de dolari în perioada 2020-2022.

×
Subiecte în articol: zboruri ryanair calatori avion