x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele trei scenarii pentru o criză economică fără precedent. Falimentul Greciei va trage Italia în prăpastie

Cele trei scenarii pentru o criză economică fără precedent. Falimentul Greciei va trage Italia în prăpastie

de Daniel Ionaşcu    |    03 Noi 2011   •   14:23

Institutul National pentru Cercetari Economice si Sociale (NIESR), un think-tank din Marea Britanie, a rulat o serie de scenarii economice pentru ce s-ar putea intampla in perioada urmatoare in privinta situatiei din Grecia si a deznodamantului crizei datoriilor, transmite The Guardian.

Scenariul de baza este pentru o crestere economica medie la nivel mondial de 4%, dar pentru asta se asuma o rezolvare “cu succes' a crizei din zona euro, ceea ce ar duce la scaderea speculatiilor si a dobanzilor cerute statelor pentru a se imprumuta. Astfel, nu s-ar produce nicio contagiune in zona iar bancile vulnerabile sunt ajutate.

Insa Dawn Holland si Simon Kirby cred ca un astfel de scenariu este “departe de a fi sigur, si poate chiar improbabil'. Asa ca au cautat trei scenarii alternative.

Scenariul 1: “O scoatem cumva la capat'
Investitorii vor percepe in continuare riscul ca fiind ridicat pentru tot anul 2012. Asta va avea un efect negativ asupra cresterii economice, nu doar in Grecia si alte state de la periferia zonei euro, dar si peste tot in alta parte. Recesiunea devine aproape o certitudine in Italia si Spania iar probabilitatea unei recesiuni in Marea Britanie creste la 70%.

Scenariul 2: “Contagiune dupa faliment'
O intrare in incapacitate de plata a Greciei creste posibilitatea unor falimente in Portugalia si, posibil, in Irlanda si Italia. O astfel de cascada de falimente va face probabila o criza bancara generalizata; pentru a evita un astfel de deznodamant, Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa actioneze drept creditor de ultima instanta pentru guvernele vulnerabile. Italia are o datorie publica de 120% din produsul intern brut. In termeni exacti, aceasta este de 1,8 trilioane de euro.

Scenariul 3: “Grecia iese din zona euro'
In aceasta circumstanta, o depreciere a drahmei este sigura iar un faliment explicit este de asemenea probabil. Asta va insemna dobanzi mai mici pentru titlurile de stat si preturi mai mici pentru active. Ar rezulta in cresterea fluxurilor de capital din strainatate. Intr-un astfel de scenariu bening, productia va creste, poate chiar rapid, cam cum a crescut in Argentina anilor 2001-2002. Pe de alta parte, exista riscuri negative foarte mari, cum ar fi dificultati in trecerea preturilor pe veche moneda. Tot aici exista posibilitatea ca Grecia sa fie fortata sa iasa din Uniunea Europeana, problema care nu a fost prezenta in Argentina.

×