Cele două părţi au convenit ca în patru luni să înfiinţeze o companie comună care va construi cele două reactoare de câte 1.000 de MW ale centralei, potrivit AFP.
Memorandumul a fost semnat şi de grupul francez de consiliere în domeniul tehnologiei Altran şi compania finlandeză de energie Fortum, care s-ar putea alătura proiectului.
Cele două reactoare vor fi finalizate în 2016, respectiv în 2017, a afirmat Serghei Kirienko, directorul general al Rosatom. Construcţia va începe în toamna anului viitor. Cheltuielile implicate în construcţia centralei vor fi amortizate în 20 de ani, a adăugat el.
Părţile semnatare ale memorandumului au stabilit o limită maximă de 6,29 miliarde de euro pentru costurile proiectului, peste nivelul de 5 miliarde de euro fixat iniţial de Bulgaria.
Mai prudent, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Traitcho Traikov, a calificat memorandumul ca fiind un “acord neangajant, care exprimă voinţa părţilor de a ajunge la un acord în următoarele patru luni” asupra preţului şi a modalităţilor de dezvoltare a proiectului.
Bulgaria va avea o participaţie majoritară la proiect, iar părţii ruse ar trebui să îi revenă 40-45% din titluri.
Proiectul centralei este foarte controversat deoarece presa occidentală a speculat că tehnologia nucleară rusă este nesigură, iar amplasamentul găsit pentru construcţie nu este unul prea fericit, din moment ce se află într-o zonă seismică.