x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Centrala nucleară de la Belene va fi construită, până la urmă

Centrala nucleară de la Belene va fi construită, până la urmă

01 Dec 2010   •   21:14

Cele două părţi au convenit ca în patru luni să înfiinţeze o companie comună care va construi cele două reactoare de câte 1.000 de MW ale centralei, potrivit AFP.

Memorandumul a fost semnat şi de grupul francez de consiliere în domeniul tehnologiei Altran şi compania finlandeză de energie Fortum, care s-ar putea alătura proiectului.

Cele două reactoare vor fi finalizate în 2016, respectiv în 2017, a afirmat Serghei Kirienko, directorul general al Rosatom. Construcţia va începe în toamna anului viitor. Cheltuielile implicate în construcţia centralei vor fi amortizate în 20 de ani, a adăugat el.

Părţile semnatare ale memorandumului au stabilit o limită maximă de 6,29 miliarde de euro pentru costurile proiectului, peste nivelul de 5 miliarde de euro fixat iniţial de Bulgaria.

Mai prudent, ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Traitcho Traikov, a calificat memorandumul ca fiind un “acord neangajant, care exprimă voinţa părţilor de a ajunge la un acord în următoarele patru luni” asupra preţului şi a modalităţilor de dezvoltare a proiectului.

Bulgaria va avea o participaţie majoritară la proiect, iar părţii ruse ar trebui să îi revenă 40-45% din titluri.

Proiectul centralei este foarte controversat deoarece presa occidentală a speculat că tehnologia nucleară rusă este nesigură, iar amplasamentul găsit pentru construcţie nu este unul prea fericit, din moment ce se află într-o zonă seismică.

×