Trei cercetatoare din Romania vor inova in domeniile energiei durabile si eficientei energetice, in cadrul unui parteneriat romano-francez, dupa ce proiectele acestora au fost declarate castigatoare ale concursului "Viitori cercetatori si Energie Durabila".
"Initiativa reprezinta o premiera in mediul de afaceri romanesc, avand in vedere ca o serie de companii franceze s-au aliat pentru a demara si finanta acest proiect, in parteneriat cu statul francez si cel roman. Speram ca efectele acestui program sa conduca la strangerea relatiilor dintre industrie si cercetare", a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Frantei la Bucuresti.
Castigatoarele sunt Teodora Cristina Arjoca - de la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Maria-Cristina Muresan - absolventa a Universitatii Politehnice Bucuresti, si Simona-Bianca Troncea- de la Universitatea Bucuresti. Cele trei laureate isi vor petrece cate sase luni pe an la o universitate din Franta si sase la una din Romania. Bursele de cercetare vor acoperi studiile doctorale ale acestora pe o perioada de trei ani.
Cate 38.000 de euro vor veni de la Ambasada Frantei si statul roman, prin Agentia Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). O suma totala asemanatoare provine si de la companiile franceze prezente in program. Acestea sunt Veolia, Lafarge, KPMG, GdF SUEZ Energy si BRD-Groupe Societe Generale.
In ce consta proiectele
Proiectul Cristinei Arjoca (26 ani) este numit "Optimizarea unei masini sincrone cu excitatie hibrida, functionand in regim de generator". Sub denumirea inginereasca se ascunde eficientizarea energiei regenerabile, in special a sistemelor din energia eoliana.
Maria Cristina Muresan isi propune sa gaseasca "gestionarea optima a fluxului de caldura si masa intr-o locuinta". In Europa, consumul de energie pentru locuinte reprezinta 40% din total, se bazeaza pe hidrocarburi si este in crestere. Momentan energiile regenerabile si cea nucleara au ponderi scazute, astfel ca Europa va deveni dependenta de importuri. In ciuda ponderii mari a consumului, energia necesara pentru cladiri reprezinta doar o mica parte. Scopul este ca pana in 2020 sa existe cat mai multe cladiri care produc mai multa energie decat consuma. Exista un interes practic pentru asta, spre exemplu se considera ca energia necesara pentru racire poate fi redusa semnificativ prin controlul fluxului de aer si al celui solar. Simona-Bianca Troncea (27 ani) vrea sa pregateasca o serie de catalizatori care sa reduca poluarea cu noxe. Ea detine deja un master in domeniul Materialelor Moleculare. Proiectul sau se refera la dezvoltarea unor combinatii de materiale bio pentru cataliza de mediu, adica indepartarea compusilor de azot.