x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Certificatele verzi neachiziţionate vor costa cu 10 euro mai mult

Certificatele verzi neachiziţionate vor costa cu 10 euro mai mult

24 Ian 2008   •   00:00

Furnizorii de energie care nu îşi vor achiziţiona cota de certificate verzi, vor plăti pentru fiecare astfel de document 80 de euro, cu 10 euro mai mult faţă de nivelul stabilit iniţial de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Furnizorii de energie care nu îşi vor achiziţiona cota de certificate verzi, vor plăti pentru fiecare astfel de document 80 de euro, cu 10 euro mai mult faţă de nivelul stabilit iniţial de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.
“Furnizorul care nu realizează cota obligatorie anuală impusă plăteşte 80 euro pentru fiecare certificat verde neachiziţionat, calculat în moneda naţională  la media cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru luna decembrie a anului precedent”, se arată într-o notă a ANRE transmisă către Guvern.

 

Certificatele verzi vor putea fi achiziţionate în perioada 2008-2012 la preţuri cuprinse între un minim de 26 de euro şi un maxim de 50 de euro. Aceste preţuri sunt stabilite de piaţă pe OPCOM, Bursa de energie a României. Preţul va fi calculat la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de către Banca Naţională a României pentru luna decembrie din anul precedent.
Un certificat verde este echivalentul unui MWh de energie electrică produsă din energie regenerabilă: hidro mică, eoliană, solară, geotermală sau biomasă. Transelectrica, compania naţională de transport a energiei emite aceste certificate verzi atunci când energia este livrată în sistemul energetic naţional.

 

Sistemul de certificate verzi este menit a impulsiona producţia de energie din surse regenerabile obligând furnizorii de energie să cumpere o cotă din ce în ce mai mare de certificate verzi.
Pentru anul 2007, furnizorii erau obligaţi să cumpere 3,74% din energia furnizată, urmând ca în acest an cota să ajungă la 5,26% din total. În 2009, cota va creşte la 6,78%, iar între 2010 şi 2012 va ajunge la 8,3%.
Pentru 2007, echivalentul a 3,74% din energia furnizată înseamnă un necesar de 2,17 milioane de certificate verzi. Cum anul trecut s-au produs din surse regenerabile doar 36.191 certificate, ANRE a emis un ordin prin care furnizorii trebuie să achiziţioneze certificate în limita celor emise.

×
Subiecte în articol: economic verzi energie certificate