Tarifele la energie ar putea creste pentru consumatorii casnici cu 3-4% de la 1 octobmrie in principal din cauza introducerii certificatelor verzi, a anuntat Adrian Borotea, director in cadrul CEZ Romania.
El a precizat ca inca de la inceputul acestui an ANRE a prevazut in tarifele reglementate la consumatorii finali o anumita cota de certificate verzi. “Deci, practic, s-a prevazut deja o mare parte dintre ele. |n urma calcululelor pe care Autoritatea le face, este posibil ca in perioada urmatoare - septembrie/octombrie - sa apara o mica crestere, care deja a fost declarata in limita a 2 pana la 4% la tarife, ca urmare a acestei abordari', a mai el. |n opinia sa, tarifele vor trebui majorate cu 3-4%, pentru ca 2% ar fi prea putin, sI ar include sI o majorare din cauza activitatii de distributie.
Legislatia privind sprijinirea productiei din surse regenerabile va intra in vigoare in luna septembrie.
Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retea, pe care le vand furnizorilor. Acestia sunt obligati sa le cumpere anual in limita unor cote stabilite de ANRE. Ulterior, furnizorii transfera in facturi costurile cu certificatele verzi, astfel ca pretul final el energiei va creste.
|n primavara acestui an, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFER) arata ca pretul energiei electrice va creste cu 40 - 60 euro/ MWh in urmatorii 7-8 ani, ceea ce reprezinta o dublare comparativ cu tarifele actuale, daca se iau in considerare schemele de certificate verzi, de certificate de emisii de dioxid de carbon si a bonusului pentru productia energetica in cogenerare.