x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chevron face presiuni pentru gazele de şist

Chevron face presiuni pentru gazele de şist

de Daniel Ionaşcu    |    07 Mar 2012   •   21:00
Chevron face presiuni pentru gazele de şist

Dupa ce a fost refuzat in alte state europene, gigantul american Che­vron a facut un adevarat tur de forta pentru a se asigura ca are sprijinul autoritatilor pentru a incepe forarea de gaze de sist in tara noastra.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a primit acum doua zile o delegatie a Chevron compusa din vicepresedintele pentru Europa, Ian MacDonald, si Tom Host, manager al Chevron Romania. Alaturi de acestia s-a aflat si ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, un adevarat suporter al intereselor conglomeratelor americane in Romania.

Ian MacDonald a prezentat premierului obiectivele din domeniul energiei in Romania, in vreme ce Tom Host a tinut 'sa reafirme angajamentul companiei de a respecta cele mai inalte standarde de securitate si de protectia mediului', potrivit unui comunicat al Guvernului. Ieri a urmat o alta intalnire la nivel inalt, de data aceasta cu Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltarii. Acesta 'si-a afirmat sustinerea pentru acele proiecte care ajuta la dezvoltare si crearea de locuri de munca si care respecta in acelasi timp cele mai inalte standarde de securitate si protectie a mediului', se arata intr-un comunicat al institutiei.

Discutiile vin in contextul in care marti mai multe persoane au protestat in fata Ministerului Economiei impotriva gazelor de sist prin procedeul fractionarii. Metoda in cauza presupune pomparea de apa impreuna cu substante care sa dizolve rocile in care sunt captive gazele. Aparatorii mediului spun ca acestea duc la otravirea panzei freatice, emisii radioactive in aer, iar detonarile cu explozivi la adancimi de trei kilometri produc mici cutremure de suprafata.

Precedentul Exxon
Importanta Ministerului Dezvoltarii in toata aceasta ecuatie este data de faptul ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) trebuie sa acorde autorizatie de constructie pentru ca lucrarile in cauza sa porneasca. Guvernul a modificat in toamna anului trecut Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii printr-o ordonanta de urgenta. Pana atunci, autorizatia era valabila si pentru exploatari subacvatice. Aceasta prevedere a fost eliminata pentru ca bloca practic exploatarile din Marea Neagra. Printre beneficiarii acestei masuri a fost fix un alt colos american, Exxon Mobil, care deruleaza operatiuni in comun cu Petrom. Alaturi de acestea se mai afla si rusii de la Lukoil si Sterling Resources.

Bulgarii au interzis exploatarea
Siretlicul e ca autorizatia de constructie e in continuare necesara exploatarilor subterane. Cum perimetrele Chevron se afla in zona Barladului si a Dobrogei, compania are nevoie si ea de autorizatii. De asemenea, MOL si East West Petroleum Canada au acorduri cu Agentia pentru Resurse Minerale din Romania (ANRM) si asteapta aprobarea din partea Guvernului.

Tara noastra ii da inainte cu exploatarea gazelor de sist, desi alte state au stopat orice fel de lucrare in domeniu, din cauza ca unele studii arata pericolul 'otravirii' apei potabile si de declansare a unor cutremure mici. Bulgaria a anulat in ianuarie licenta Chevron de exploatare a gazelor de sist din cauza temerilor privind impactul asupra mediului si a anuntat ca va interzice total fractionarea, dupa ce zeci de mii de oameni au cerut interzicerea acestei metode de foraj. Franta a luat o masura similara.

Poluarea apei si cutremure mici
Fractionarea a cauzat cutremure in zona Blackpool din Marea Britanie si un cutremur de 4 grade in Ohio. In zona Oklahoma, unde in mod normal erau 50 de seisme pe an, s-a ajuns la inregistrarea a 1.047 de miscari telurice in 2010. Huffington Post scria in luna noiembrie ca, dupa cateva cutre­mure mici in nordul Ar­kansas, in apropierea unei formatiuni de gaze de sist, statul a inchis trei puturi care operau langa o falie necunoscuta si care contribuiau la cutremure. Ulterior, statul Ar­kansas a blocat exploatarea in zona respectiva.

De asemenea, un studiu din decembrie 2011 al Agentiei Americane de Protectia Mediului (Environmental Protection Agency – EPA) confirma ca metoda fractionarii este respon­sabila pentru poluarea apei potabile in statul american Wyoming. Gazele de sist sunt mentionate si in cadrul parteneriatului strategic romano-american ca surse neconventionale de energie. In Romania, ANRM a anuntat ca nu va interzice fractionarea, iar UE nu considera deocamdata ca aceasta metoda ar trebui reglementata. De asemenea, Universitatea Cornell a evidentiat ca fractionarea hidraulica poate duce la degajarea a mai multe gaze cu efect de sera decat cel mai 'murdar' combustibil fosil.

×
Subiecte în articol: economia chevron gaze de sist