În timp ce restul lumii este în criză financiară, China investeşte masiv pentru a-şi întări poziţia în Asia Centrală, regiune bogată în hidrocarburi şi strategică pentru economia Beijingului, relatează AFP.
China a anunţat că va acorda un credit de 10 miliarde de dolari Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), din care fac parte Rusia, China şi statele din Asia Centrală, pentru a lupta cu efectele crizei financiare, a declarat preşedintele chinez, Hu Jintao. "China
a luat decizia de a acorda OCS un credit de 10 miliarde de dolari pentru a susţine stabilitatea financiară", a declarat acesta, prezent la Summitul OCS din Ecaterinburg, în Rusia.
VALIZA CU BANI
Aceasta este doar ultima investiţie masivă a Chinei în zona Asiei Centrale. Recent, China a acordat un credit de 10 miliarde de dolari pentru Kazahstan şi a făcut investiţii în proiecte de infrastructură în toată regiunea.
"Este una dintre cele mai bogate ţări din lume şi vor juca masiv în aceste vremuri de criză. Dacă alte ţări se află într-o situaţie deplorabilă din punct de vedere economic, China are suficienţi bani pentru a investi", consideră Constantin Syroiejkine, de la Institutul pentru studii strategice din Kazahstan. De altfel, apetitul Chinei pentru investiţii pare infinit.
"Călătorim prin toată lumea cu valizele pline de bani, pentru că vrem să-i cheltuim", povesteşte Adil Kaukenov, expert din partea Chinei la Institutul de strategii economice din Almaty, Kazahstan.
O NOUĂ ORDINE MONDIALĂ?
Brazilia, Rusia, India şi China (BRIC) analizează posibilitatea de achiziţii reciproce de obligaţiuni şi de a face schimb de valute, pentru a reduce dependenţa faţă de dolar. Această măsură a fost discutată în prima reuniune a principalelor state emergente, cunoscute drept statele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), care a urmat imediat după Summitul OCS.
Statele BRIC au rezerve valutare combinate de 2.800 miliarde de dolari şi sunt printre cei mai mari deţinători de titluri emise de Trezoreria SUA. Împreună, BRIC reprezintă aproximativ 15% din economia globală de 60.700 miliarde de dolari, iar produsul intern (PIB) al Chinei chiar a crescut, în ciuda recesiunii care a afectat statele din Occident.
Analiştii estimează că în următorii 20 de ani cele patru state împreună ar putea fi o putere mai mare decât G7, grupul celor mai mari şapte state industrializate, iar economia Chinei ar putea-o depăşi pe cea a Statelor Unite.
Citește pe Antena3.ro