x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie China îşi face încă un fond suveran de 300 de miliarde de dolari pentru a profita de criza datoriilor din Europa

China îşi face încă un fond suveran de 300 de miliarde de dolari pentru a profita de criza datoriilor din Europa

de Daniel Ionaşcu    |    15 Dec 2011   •   14:27
China îşi face încă un fond suveran de 300 de miliarde de dolari pentru a profita de criza datoriilor din Europa

China planuieste lansarea unui nou fond suveran de 300 de miliarde de dolari, masura care ar trebui sa fie un avertisment pentru Washington sI autoritatile de la Bruxelles, scrie Economic Times.

Scaderea randamentelor la certificatele de Trezorerie sI un dolar care se depreciaza fac ca dragonul asiatic sa se reorienteze pentru gasirea de active sigure in care sa-si plaseze imensa rezerva de 3,2 trilioane de dolari.

Acesta este primul semn ca increderea Chinei in titlurile de stat emise de SUA sI Europa a luat-o la vale. Investitiile in dolari sI tiltluri de stat americane si-au pierdut o treime valoarea in ultimii 10 ani.

Beijingul a privit cu atentie cum in doi ani criza datoriilor din Europa a dus la scaderea exporturilor in cea mai mare piata a sa. De asemenea, statul se teme de eventuale falimente si pentru siguranta unor investitii cifrate la circa 800 de miliarde de dolari in obligatiuni din zona euro.

Reuters scria recent ca Banca Centrala a Chinei pregateste doua vehicule, unul pentru Europa sI altul pentru SUA, transformand China automat in cel mai mare investitor suveran din lume. Planurile au fost efectuate dinaintea crizei, au precizat sursele citate.

Pericol pentru imprumuturile facute de SUA sI Europa
Crearea vehiculelor investitionale arata dorinta clara a autoritatilor monetare chineze sI a managerilor de rezerve externe de a achizitiona active reale in loc sa pompeze in continuare bani in deficitele SUA sI sa recapitalizeze institutiile financiare europene.

“China a decis ca activele reale sunt mai bune decat o datorie pe termen lung nereparata sI dobanzile mici', a spus Paul Markowski, presedinte al MES Advisers sI consilier pe termen lung pe problematica pietelor financiare globale pentru autoritatile chineze.
Suma de 300 de miliarde de dolari a fost calculata de Markowski pe baza excesului de bani avut de tara asiatica.

Ce vor chinezii: energie, imobiliare, teren arabil
“Ei vor active. Actiuni, obligatiuni corporative, imobiliare, orice vor guvernele sa arunce', a spus o sursa implicata. Aceasta a indicat o parte din compania de utilitati Energias de Portugal, pe care guvernul vrea sa o vanda sI care ar aduce 2,5 miliarde de euro pentru Lisabona. Privatizarea este calea urmata de statele indatorate, astfel ca managerii de rezerve vor trebui convinsi sa vina cu bani. |nsa investitorii chinezi nu vor avea parte de o primire calduroasa peste tot: un fond suveran care sa apara la Paris sau madrid cu o oferta de a prelua infrastructura publica va veni acasa dezamagit.

O alta idee pentru China este sa cumpere teren agricol. |n trecut au tintit porturi. {I acum nu vor sa faca ceva ce este nepopular din punct de vedere politic.

Exista sI presiuni interne, de asemena, China Investment Corp (CIC), actualul fond suveran chinez, a fost aspru criticat in tara pentru pierderile suferite pe investitiile in banca de investitii Morgan Stanley sI compania privata de investitii Blackstone Group.

“Vulturii' vin la privatizari ieftine
Dar in era crizei europene a datoriilor sI cu SUA avand statutul AAA taiat din vara, China are motive bune sa doreasca alte bunuri. “Multe companii straine au tehnologii avansate sI au dificultati economice sI sunt aproape de faliment. Aceasta este o oportunitate care vine o data in mii de ani', a declarat recent sI Zheng Xinli, un influent consilier guvernamental din China.

Iar datele statistice ii dau dreptate. Potrivit JP Morgan, actiunile companiilor din zona euro se tranzactioneaza cu 46% sub nivelul comparabil cu SUA raportat la active, fiind cea mai “ieftina' regiune din lume.

×