x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chiţoiu, ministrul Economiei: Preţul fix din contractele încheiate cu "băieţii deştepţi" a fost eliminat

Chiţoiu, ministrul Economiei: Preţul fix din contractele încheiate cu "băieţii deştepţi" a fost eliminat

de Daniel Ionaşcu    |    18 Mai 2012   •   11:20
Chiţoiu, ministrul Economiei: Preţul fix din contractele încheiate cu "băieţii deştepţi" a fost eliminat

Pretul fix din contractele Hidroelectrica incheiate cu "baietii destepti" a fost eliminat, iar noul pret este stabilit la nivelul pietei concurentiale, ajustat prin mecanisme de corectie, a declarat, astazi, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, intr-o conferinta de presa.

"Dupa primele zece zile de mandat am reusit sa eliminam pretul fix din contracte si sa avem pret stabilit la nivelul pietei concurentiale, ajustat prin mecanisme de corectie. Ce nu s-a reusit in 10 ani, am reusit noi in 10 zile. Un alt succes este ca Fondul Proprietatea, actionar in cadrul Hidroelectrica a revenit in echipa de negociere, a semnat documentele. Stim ca pozitia FP la negocierile anteriare a fost ca nu e de acord cu un pret fix", a afirmat Daniel Chitoiu.

Ministrul Economiei a mai spus ca negocierile sunt in continuare in derulare si ca urmeaza alte etape, astfel incat pana la finalul lunii mai sa fie incheiate renegocierile si contractele.

Ministrul nu a dat detalii despre formula sau pretul pe fiecare MWh, insa a lasat sa se inteleaga ca va exista o reducere fata de actualele niveluri de 220-250 lei/MWh. El a spus ca pretul va varia in functie de programul de preluare, plata in avans sau preluarea in banda.
El a recunoscut ca in ultimii 10 ani Hidroelectrica a avut pierderi de un miliard de euro din cauza contractelor bilaterale si, daca ar fi avut acesti bani la dispozitie, compania nu s-ar mai fi imprumutat, n-ar fi platit dobanzi sau ar fi dat impozite si "nu ajungeam la taieri de pensii si salarii".
Cele mai mari contracte sunt semnate cu Alro- unde pretul este legat de pretul aluminiului de pe bursa de la Londra, plus traderii Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Industries, Energy Financing Team, Europec. De asemenea, mai exista si o serie de contracte cu mai multe companii industriale, ca Elctromagnetica, Elsid Titu si Electromagnetica.
Contractele hidro sunt investigate de Comisia Europeana. Daca vor fi gasite ajutor de stat, acestea vor fi reziliate iar sumele considerate ilegale vor fi returnate statului. Si Consiliul Concurentei investigheaza aceste contracte, insa evalueaza daca nu cumva traderii au avut pozitie comuna in privinta Hidroelectrica si daca nu cumva lipsa de lichiditate duce la cresterea preturilor pentru restul consumatorilor din tara.

×