Parlamentarii liberali analizează posibilitatea creării unui "Fond Proprietatea 2", prin care să fie despăgubiţi în ultimă instanţă cei care nu vor reuşi să obţină imobilele revendicate. Aceştia vor primi puncte în funcţie de valoarea imobilului, şi cu acestea va participa la licitaţiile organizate din Fondul Naţional de Imobile.
"Vrem restituire în natură, vrem o restituire cât mai rapidă şi mai completă, din punctul ăsta de vedere ne uităm cu atenţie la toate termenele care sunt stabilite. Dacă, şi speram că aceste cazuri să fie cât mai puţine, dacă nu va există posibilitatea restituirii în natură, ne gândim la modalităţi de compensare care sa fie cât mai echitabile, în asa fel încât cei care şi-au pierdut proprietăţile şi nu le pot primi înapoi în natură sa beneficieze de o compensatie echitabila", a declarat senatorul Tudor Chiuariu.
"E una dintre posibilităţile pe care le analizăm de asemenea să constituim un Fond Proprietatea 2 şi cei care nu vor putea beneficia de imobile, fie restituite în natură, fie prin acel sistem de compesare cu puncte şi prin participarea la licitaţie organizată din Fondul National de Imobile, să fie despăgubiţi într-o ultimă instanţă prin acţiuni la Fondul Proprietatea 2", a mai spus senatorul PNL.
Parlamentarii PNL a avut luni o discuţie cu privire la punctele pentru revizuirea Constituţiei, dar şi a formei în care va fi promovată prin angajarea răspunderii legea care să rezolve situaţia despăgubirilor şi retrocedarilor imobilelor naţionalizate.
Solicitări de 8 miliarde de euro
Guvernul intenţionează angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aiba loc la 19 martie.
Noua lege vine după ce emiterea titlurilor de despăgubire este suspendată de facto de mai bine de un de zile. Motivul: statul nu mai are ce acţiuni să dea la Fondul Proprietatea. În luna aprilie expiră termenul de 18 luni acordat de CEDO, prin care statul român era obligat să găsească soluţii pentru despăgubirea foştilor proprietari.
Premierul Victor Ponta declara în ianuarie că mai sunt solicitări care totalizează 8 miliarde de euro. Până în acest moment România a alocat despăgubiri de 5 miliarde de euro, din care 4 miliarde de euro prin Fondul Proprietatea şi 1 miliard de euro în bani gheaţă.