x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cifră de afaceri mai mare cu 12% în 2009

Cifră de afaceri mai mare cu 12% în 2009

de Elena Stan    |    28 Ian 2010   •   00:00

Compania aeriană Blue Air a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 140 milioane euro, sub estimări dar în creştere cu 12% faţă de valoarea din 2008, pe fondul lansării de zboruri noi, al creşterii numărului de aeronave şi al încheierii unor parteneriate.




"2009 a fost un an dificil pentru întreaga industrie a aviaţiei. Companiile au început să îşi diversifice categoriile pentru a atrage noi segmente de clienţi, a-şi păstra cota de piaţă şi costurile, principala problemă reprezentând-o cash flow-ul. Blue Air a încheiat anul cu afaceri de aproximativ 140 milioane euro faţă de 2008, când am avut încasări de 125 milioane euro", a declarat Adrian Ionaşcu, directorul general al Blue Air.

El a adăugat că anul trecut operatorul a înregistrat o creştere de aproximativ 50% a numărului de pasageri, ajungând la 1,7 milioane, comparativ cu nivelul din 2008, de 1,1 milioane clienţi.

"Afacerile nu au crescut atât de mult, am scăzut foarte mult preţul biletului pentru a ne acoperi costurile şi a realiza ceva la sfârşitul anului. Pe partea de pasageri am avut creşteri mai mari. Foarte mulţi clienţi nu înseamnă şi profit. Credem că pentru 2009 nu vom avea pierderi - vom fi ori la zero, ori în jur de câteva sute de mii de euro (profit, n.r.)", a spus Ionaşcu.

Afacerile din 2009 sunt mai reduse faţă de estimările iniţiale ale companiei, care indicau un rulaj de 170 milioane euro. Numărul de pasageri este cel anticipat, respectiv 1,7 milioane călători.

Potrivit directorului general al companiei, obiectivul Blue Air în 2009 a fost păstrarea cotei de piaţă pe segmentul low cost, care a ajuns la 42-44%.

Aeronavele companiei au avut anul trecut un grad de ocupare de circa 75%, iar pentru anul în curs compania estimează o rată medie de circa 85%.

Anul trecut, compania a lansat zboruri spre mai multe destinaţii externe, printre care Nisa, Bruxelles, Salonic, Viena, Roma şi Veneţia, şi a deschis o bază nouă de operare la Bacău, de unde sunt operate curse spre Italia, Spania şi Anglia. Din Bacău, compania a avut circa 400.000 de pasageri.

Totodată, flota operatorului aerian a fost completată cu aeronave noi, dintre care două de tip Boeing 737-800 Next Generation.

"Pentru 2010 ne propunem să continuăm cu extinderea flotei. Suntem în negocieri pentru achiziţia a trei aeronave 737-800, primul aparat trebuie să-l primim la sfârşitul lunii februarie. Avem în vedere şi achiziţia a două avioane SAAB 340", a afirmat Ionaşcu.

În ceea ce priveşte încasările din acest an, compania îşi propune o creştere a cifrei de afaceri la 200-220 milioane euro şi un număr de 2,2 milioane pasageri, în creştere cu 30%.

"Vrem să creştem numărul de angajaţi al companiei cu circa 200 de persoane, printre care personal navigant şi tehnicieni de întreţinere. Anul trecut am angajat 155 de persoane. Totodată, încercăm să ne consolidăm pe piaţa externă şi să identificăm oportunităţi pentru a veni şi de acolo cu avioane pline. Vom deschide a treia bază la Larnaca, de unde vom lansa curse spre Viena, Varşovia şi Milano şi câteva curse charter şi a patra bază la Sibiu, de unde vom opera curse externe", a spus Ionaşcu.

Compania Blue Air, deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache, operează peste 50 de rute europene, în 14 ţări. Flota operatorului include 11 aeronave. În 2008, compania a semnat contracte pentru achiziţionarea a cinci avioane Boeing 737 Next Generation, care vor deservi zborurile Blue Air.
 

×
Subiecte în articol: redactie