x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cinci mituri despre finanţele României

Cinci mituri despre finanţele României

20 Aug 2010   •   00:00

România are cotă progresivă de impozitare, iar legislaţia muncii nu este foarte restrictivă şi promovează statul acasă, potrivit lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.

Croitoru a inventariat, cu ocazia unui forum energetic, cinci greşeli care se spun frecvent despre situaţia finanţelor publice ale României. Primul mit este acela că ieşirea din criză trebuie să se facă prin investiţii. "90% din Produsul Intern Brut este consum", spune Croitoru. El s-a referit şi la acordarea de subvenţii pentru anumite sectoare ale economiei, spunând că "intervenţiile statului nu au fost decât eşecuri".

Croitoru a mai caracterizat drept "foarte proastă" ideea unui moratoriu de şase luni în care populaţia şi firmele să nu îşi plătească ratele la bănci. Ideea a fost implementată în Italia. "La noi se dau stimulente pentru plata la timp a taxelor, practic e o invitaţie la evaziune", a completat Croitoru.

Oficialul s-a referit şi la ideea impozitării bogaţilor, despre care a spus că va avea un efect ostil pe termen mediu, pentru că "se penalizează spiritul îndrăzneţ". Nu în ultimul rând, ţara noastră are impozitare progresivă. "Pentru o maşină de 1,6 litri, impozitul este 700.000 de lei vechi, pentru una de 3,2 litri este de 45 de milioane, mai mult de 80 de ori. E foarte progresivă", a spus Croitoru. La noi, legislaţia promovează statul acasă.

×
Subiecte în articol: economic