x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cine are mai mulţi angajaţi decât populaţia Bucureştiului? Top 5 cei mai mari angajatori ai lumii

Cine are mai mulţi angajaţi decât populaţia Bucureştiului? Top 5 cei mai mari angajatori ai lumii

20 Mar 2012   •   11:40
Cine are mai mulţi angajaţi decât populaţia Bucureştiului? Top 5 cei mai mari angajatori ai lumii

Cand vestea ca 10 angajati ai companiei Foxconn s-au sinucis in 2010 facea inconjurul lumii, reprezentantii companiei chineze care produce piese pentru Apple veneau cu o explicatie naucitoare.

Dat fiind ca rata sinuciderilor in China este de 15 persoane la 100.000 de locuitori pe an, iar Foxconn are 400.000 de angajati, faptul ca 10 angajati s-au sinucis nu arata ca rata suicidului este mare, in cadrul companiei, ci, dimpotriva, ca este neobisnuit de mica.

La nivel mondial, insa, Foxconn, cu cei 400.000 de angajati ai sai, nu se situeaza nici macar in top 10. Care sunt, deci, cei mai mari angajatori ai lumii? Iata mai jos un top 5, realizat de BBC.

5) The National Health Service (NHS), din Marea Britanie, ocupa locul cinci in topul angajatorilor lumii, cu 1,7 milioane de angajati. Serviciul National de Sanatate, finantat de bugetul Marii Britanii, cuprinde o retea vasta de spitale, clinici, servicii de ambulanta etc, ingloband, practic, aproape tot ce inseamna sistemul de sanatate din Anglia, Scotia, Tara Galiilor si Irlanda de Nord.

4) Pe locul patru in topul angajatorilor lumii se situeaza McDonald's, cu 1,9 milioane de angajati. Pozitia gigantului industriei fast-food in top este controversata, insa, dat fiind ca 80% din restaurantele McDonald's din lume functioneaza in sistem de franciza. Astfel, personalul restaurantelor nu figureazain acte ca angajati ai McDonald's, ci ai firmelor locale care gestioneaza localurile in franciza. Deci mai corect spus ar fi ca 1,9 milioane de angajati poarta uniforma McDonald's.

3) Pe locul trei in top se situeaza lantul de magazine Walmart, care are 2,1 milioane de angajati in intreaga lume.

2) Locul secund in top este detinut de Armata Chinei (Armata Eliberarii Poporului), care dispune de 2,3 milioane de angajati.

1) Primul loc in top este ocupat de Departamentul Apararii din Statele Unite ale Americii, care are pe statul de plata 3,2 milioane de angajati.

Realizatorii topului avertizeaza, insa, ca primele doua pozitii din top s-ar putea inversa, daca guvernul chinez ar da dovada de mai multa transparenta.

Departamentul Apararii din SUA ocupa primul loc in top, deoarece institutia nu are ca angajati doar militarii americani, ci si un numar imens de colaboratori civili.

In cazul Chinei, cei 2,3 milioane de angajati din armata reprezinta doar numarul militarilor in sine, nu si al personalului civil, care ramane inca necunoscut.

×