x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Circa 46% dintre români vor să-și cumpere vehicule electrice datorită costurilor scăzute

Circa 46% dintre români vor să-și cumpere vehicule electrice datorită costurilor scăzute

23 Mai 2022   •   11:30
Circa 46% dintre români vor să-și cumpere vehicule electrice datorită costurilor scăzute

Circa 46% dintre români vor să-și cumpere mașini hibride și electrice pentru reducerea costurilor și protecția mediului dar întâmpină probleme din cauza stațiilor insuficiente de încărcare, arată un studiu Deloitte.

Dintre aceştia, 63% au motive legate de costurile mai mici, 49% de protecţia mediului, 47% de sănătatea personală, iar 40% sunt atraşi de stimulentele acordate de stat. Totodată, majoritatea românilor care vor vehicule electrice preferă hibrid și doar 7% full electric. 

Dintre statele europene, în cinci țări procentul persoanelor care vor să achiziționeze astfel de mașini este sub 50%, respectiv Germania 49%, Franţa 48%, Marea Britanie 47%, Spania 35% şi Italia 31%.

În primul trimestru din acest an, cota de piaţă a vehiculelor hibride a crescut la 25,1% din vânzările în UE, de la 21% în aceeaşi perioadă din 2021.
În România, vânzările de maşini electrice hibride au crescut cu 45%, iar în cazul celor pe baterie avansul a fost de peste 400%.

Însă timpul de aşteptare pentru o maşină nouă este în creștere din cauza  crizei lanțurilor de aprovizionare, motiv pentru care înmatriculările de mașini rulate au crescut cu 3,7% în 2-21 și pentru cele noi au scăzut cu 4%, raportat la anul precedent. 

De asemenea, 23% dintre români sunt reticenți să-și cumpere un vehicul electric din cauza infrastructurii de încărcare, 16% ca urmare a autonomiei scăzute și 15% a prețului mai mare. 

Studiul Deloitte Global Automotive Consumer Study 2022 a fost efectuat în rândul a peste 26.000 de consumatori din 25 de ţări din întreaga lume, dintre care peste 11.000 din zece state europene, Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, România, Spania şi Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: masini electrice