x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Circa 85% dintre deșeurile aruncate de turiști pe litoral sunt din plastic

Circa 85% dintre deșeurile aruncate de turiști pe litoral sunt din plastic

25 Iul 2022   •   17:05
Circa 85% dintre deșeurile aruncate de turiști pe litoral sunt din plastic

Circa 85% dintre deșeurile descoperite pe plajele de pe litoralul românesc sunt din plastic. Plasticul predomină și printre deșeurile descoperite în Marea Neagră. Cele mai multe deșeuri de plastic sunt: PET-uri, pungi, saci, linoleum, găleți și bidoane.

Sute de mii de turiști își petrec anual vacantele de vară pe litoralul românesc, iar în urma lor rămâne și o cantitate semnificativă de deșeuri, de câteva zeci de tone, potrivit datelor autorităților centralizate de Clean Recycle.

Astfel, 85% dintre deșeurile descoperite pe plajele cele mai aglomerate din județul Constanța sunt din plastic, restul reprezentând deșeuri din metal, sticlă/ceramică, cauciuc, hârtie/carton, textile și lemn procesat. Iar cantitățile sunt în creștere, de la an la an, conform analizei.

O mare parte dintre deșeurile care nu sunt colectate selectiv în pubelele speciale ajung în apa Mării Negre. Plasticul predomină și în ceea ce privește cantitatea de deșeuri plutitoare descoperite în apă, într-o proporție de 89%, potrivit datelor publice.

Cele mai multe deșeuri din plastic descoperite de autorități atât pe plajă, cât și în apă, au fost: PET-uri, pungi, saci, linoleum, găleți și bidoane.

“Dacă nu este colectat, iar mai apoi reciclat și valorificat, plasticul poate fi dăunător pentru mediu. Un PET se descompune în aproximativ 500 de ani și poate afecta fauna marină, dar și pe fiecare dintre noi, prin lanțul alimentar”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO al companiei citate.

Recomandarea specialiștilor pentru turiști este ca, atunci cand merg pe plajă, să aibă cu ei saci în care să adune deșeurile, pe care mai apoi să le ducă la locurile speciale de colectare, minimizând astfel cantitatea de deșeuri de ambalaje sau de altă natură pe plaje.

Pentru atingerea obiectivelor de reciclare, pe care România le-a ratat până în prezent, trebuie crescută cantitatea deșeurilor colectate selectiv. România are în prezent o rată de reciclare de sub 50%, potrivit Eurostat. Din 2023, țintele cresc la 65%, iar din 2025 la 70%.

În acest sens, infrastructura de colectare trebuie îmbunătățită la nivelul întregii țări și, de asemenea, sunt necesare campanii intense de conștientizare și informare, apreciază specialiștii.

Ambalajele din plastic au atins în 2019 un volum total de 15,4 milioane de tone, fiind al doilea cel mai important material de ambalaje din UE. Cifra este în creștere cu 26,4% comparativ cu anul 2009, potrivit barometrului Eurostat.

×
Subiecte în articol: deşeuri plastic turism