x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Circa un milion de conturi goale

Circa un milion de conturi goale

de Catalin Pruteanu    |    20 Mai 2008   •   00:00
Circa un milion de conturi goale
Sursa foto: Rompres/

Peste 960.000 din totalul de 4.156.316 de angajaţi care au aderat la pensiile private obligatorii au conturile goale, pentru ei nevirîndu-se contribuţii către fondurile de pensii la care sînt înscrişi.

Peste 960.000 din totalul de 4.156.316 de angajaţi care au aderat la pensiile private obligatorii au conturile goale, pentru ei nevirîndu-se contribuţii către fondurile de pensii la care sînt înscrişi.

 
Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) virează astăzi primii bani din contribuţiile pentru bugetul asigurărilor sociale de stat către fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II al sistemului de pensii). Suma pentru fiecare angajat este de 2% din salariul brut al acestuia, iar banii se scad din actuala contribuţie indivi­duală de 9,5%.

 
PROBLEME. Campania pentru aderarea la Pilonul II s-a încheiat la sfîrşitul lunii ianuarie cu un rezultat peste cele mai optimiste aşteptări – 4.156.316 de persoane care vor cotiza pentru o pensie privată. Din pă­cate însă, a declarat ieri preşedinta CNPAS, Mariana Cîmpeanu, 961.355 de persoane au conturile goale, adică pentru ele nu se vor plăti bani fondurilor la care participă. În opinia Marianei Cîmpeanu, circa 65.000 de persoane nu au realizat venituri, iar în alte 35.000 de cazuri e vorba despre femei aflate în concediu de maternitate. Restul, crede şefa Casei Naţionale de Pensii, sînt salariaţi ai căror angajatori, chiar dacă îşi plătesc con­tribuţiile către stat la zi, nu au depus la casele de pensii declaraţiile nominale pentru luarea în evidenţă a angajaţilor. Printre cele care nu au îndeplinit această formalitate şi care vor fi amendate se numără firme ca Volksbank, Oracle, Piraeus Bank, Distrigaz, Orange şi RATB, a de­clarat Mariana Cîmpeanu. CNPAS va face împreună cu ANAF verificări după fiecare virament, pînă acum gradul de colectare fiind de 99%.

 
SUME. Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, suma pe care o vor primi fondurile de pensii este de 88,19 mi­lioane de lei, bani care reprezintă contribuţiile pe luna martie a acestui an. Vosganian susţine că media contribuţiei pe asigurat este de 7,55 de euro lunar. Banii vor fi investiţi de administratorii fondurilor şi vor constitui, potrivit lui Vosganian, “o forţă investiţională pentru economia României”.

 

Excedent la bugetul asigurărilor

Conform estimărilor făcute de preşedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea, în acest an vor fi virate către fondurile private între 250 şi 300 de milioane de euro, iar în 2008 – între 600 şi 700 de milioane de euro. Viramentul sumelor către fondurile de pensii private nu va afecta plata pensiilor de stat, a declarat ieri Varujan Vosganian. Potrivit ministrului, bugetul asi­gurărilor sociale a înregistrat în primele patru luni ale anului un excedent de 0,1% din PIB, în­sem­nînd 150 de milioane de euro. Cu toate acestea, o decizie cu privire la devansarea majorării pensiilor (termenul programat fiind de 1 ianuarie 2009) nu va fi luată mai devreme de luna august.

×
Subiecte în articol: economic pensii