x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CNI va derula şi proiecte pentru investitori privaţi

CNI va derula şi proiecte pentru investitori privaţi

de Mediafax    |    06 Mar 2012   •   15:47
CNI va derula şi proiecte pentru investitori privaţi

Compania Nationala de Investitii (CNI) este interesata sa-si extinda activitatea si sa deruleze proiecte pentru investitorii privati, pe langa lucrarile publice, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

CNI va desfasura activitati pe baza programelor proprii sau a celor aprobate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sau de Guvern, dar si alte obiective de investitii de interes public sau social, se arata intr-un proiect de lege pentru modificarea si completarea OG 25/2001 privind infintarea CNI.

Contactat de Mediafax, directorul general al CNI, Sorin Munteanu, a afirmat ca dupa aprobarea legii societatea pe care o conduce va putea derula si proiecte pentru investitori privati, inclusiv lucrari de parteneriat public-privat.

"Cu capacitatea umana pe care o detinem in momentul de fata, si profesionala, a colegilor mei, putem derula si proiecte pentru diversi investitori privati, in aceleasi conditii in care le derulam si pentru stat", a spus Munteanu.

El a adaugat ca doreste identificarea unor proiecte private care sa fie derulate prin CNI, oferind ca posibile exemple de asemenea investitii contructia unor centre comerciale sau a unor cladiri de birouri.

Sursele de finantare pentru CNI vor fi veniturile proprii realizate, credite, donatii si sponsorizari, surse ale investitorilor privati, bugetul de stat prin cel al MDRT sau alte surse legal constituite.

"Programele de interes public sau social in domeniul constructiilor si obiectivele de investitii publice se pot cofinanta si de la bugetul local, in conditiile legii", se arata in proiect.

Proiectele finantate de la bugetul de stat vor fi aprobate prin hotarare de Guvern, nu prin ordin al ministrului Dezvoltarii Regionale, ca in prezent.

CNI a fost infiintata in 2001, functioneaza sub autoritatea MDRT si executa programe ai caror principali beneficiari sunt autoritatile publice locale. Programele vizeaza constructia de sali de sport, bazine de inot, patinoare artificiale sau asezaminte culturale. In perioada 2001-2010, CNI a finalizat aproximativ 1.000 de obiective, incluse in 11 programe de investitii.

Ministerul Dezvoltarii a anuntat marti ca bugetul institutiei din acest an va fi redus cu 15%, dupa ce a decis sa prioritizeze proiectele de investitii, printre obiectivele ramase figurand cele finalizate in proportie de peste 80%, cele pentru care Guvernul si-a asumat angajamentul sau cele din zonele turistice.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut reducerea unor cheltuieli precum cele legate de constructia de sali de sport sau bazine de inot.

×