x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CNVM le-a interzis şefilor SSIF Broker să mai activeze temporar pe piaţa de capital

CNVM le-a interzis şefilor SSIF Broker să mai activeze temporar pe piaţa de capital

14 Apr 2009   •   00:00

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat, marţi, timp de două săptămâni activitatea SSIF Broker din Cluj-Napoca (BRK), după ce le-a interzis directorului general, Petru Prunea, şi directorului general adjunct, Adrian Ceucă, să mai activeze pe piaţa de capital timp de cinci ani, respectiv trei ani, în urma unui control al instituţiei la firma de brokeraj.



Activitatea firmei este suspendată până la înlocuirea celor doi directori.

CNVM l-a amendat pe Prunea cu 25.000 de lei, iar pe Ceucă cu 10.000 de lei.

De asemenea, Comisia l-a sancţionat şi pe reprezentantul departamentului de control intern al SSIF Broker, Adina Maria Moldovan, căreia i-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital timp de trei ani. Ea a fost amendată şi cu 15.000 de lei.

CNVM a amendat, totodată, firma cu 723.679 de lei, valoare reprezentând 0,5% din capitalul social al SSIF Broker. Comisia a retras şi autorizaţiile de funcţionare ale sucursalelor SSIF Broker din Deva şi Baia Mare, pentru încălcarea legislaţiei pieţei de capital.

Instituţia a derulat un control la firma de brokeraj după ce în ianuarie a fost descoperită o fraudă la sucursala din Deva a SSIF Broker, în valoare de 870.000 lei.

La finele lunii ianuarie CNVM a suspendat pentru două săptămâni activitatea firmei de brokeraj, după descoperirea fraudei de la Deva.

Potrivit CNVM, angajaţii sucursalelor din Deva şi Baia Mare au păstrat în casierie pentru mai mult timp sume mari de bani încasate de la clienţi, în loc să-i depună în conturi bancare. Comisia menţionează că a descoperit şi unele tranzacţii realizate în conturile clienţilor fără să se ţină o evidenţă clară a cestor operaţiuni.

De asemenea, brokerii au realizat unele tranzacţii fără acordul clienţilor, au existat cazuri în care clienţii nu ştiau de existenţa unor debite în cont, iar unele chitanţe nu au fost înregistrate în contabilitate.

Comisia mai arată că firma nu a putut dovedi faptul că decontările realizate pentru clienţii debitori au fost virate din fondurile societăţii şi nu din ale celorlalţi clienţi.

"Fondurile proprii ale societăţii virate în contul bancar deschis în numele clienţilor, pentru acoperirea soldurilor debitorare, nu s-au reflectat în conturile clienţilor debitori. Pentru data de 30 septembrie 2008, în contul deschis de societate în numele clienţilor nu se aflau fonduri în plus din care să se realizeze decontarea tranzacţiilor clienţilor debitori, ci dimpotrivă, societatea a transferat parte a fondurilor clienţilor în conturile de disponibilităţi proprii", se arată în ordonanţa CNVM prin care au fost stabilite sancţiunile.

CNVM mai arată faptul că nouă sucursale ale SSIF Broker au continuat activitatea, deşi la finele lunii ianuarie instituţia le-a interzis, întrucât nu îndeplineau condiţiile minime de autorizare. Sucursalele sunt localizate în Alba Iulia, Arad, Bistriţa, Botoşani, Bucureşti, Ploieşti, Satu Mare, Sibiu şi Timişoara.

Comisia a constat la sucursala din Alba că o parte dintre activele unor clienţi au fost utilizate fără aprobarea scrisă a acestora.

De asemenea, în dosarul unui client nu au fost găsite ordine şi formulare de confirmare a executării unor tranzacţii derulate la Bursa de la Sibiu. CNVM mai arată că unele ordine de tranzacţionare preluate telefonic nu au fost înregistrate pe bandă magnetică pentru păstrare.

În urma controlului de la sucurala SSIF Broker din Baia Mare, reprezentanţii CNVM au constatat că unele tranzacţii au fost realizate în numele a doi clienţi fără ca aceştia să ceară transferurile. Potrivit Comisiei, brokerii de la Deva au încasat banii de la unii clienţi, însă nu au înregistrat chitanţele în contabilitatea firmei.

La sucursala din Timişoara, CNVM a descoperit că arhiva agenţiilor care s-au aflat în subordinea acestei subunităţi nu fost transmisă la sediul central al SSIF Broker, din Cluj-Napoca.

Pentru informarea investitorilor cu privire la sancţiunile aplicate firmei de brokeraj, CNVM a dispus luni suspendarea tranzacţiilor cu acţiuni SSIF Broker pentru o perioadă de douaă zile, respectiv în şedinţele de marţi şi miercuri.

Problemele de la SSIF Broker i-au determinat pe unii dintre acţionarii firmei să îl înlocuiască pe Prunea din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Noul preşedinte este Anton Ionescu.

SSIF Broker are un capital social de 144,7 milioane lei, divizat în 289,4 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,5 lei.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul societăţii de brokeraj, cel mai mare pachet de acţiuni, respectiv 8,22%, este deţinut de Ioan Cârţiş, iar firma de construcţii Intervalco din Baia Mare are o participaţie de 6,18%, în timp ce Prunea are 3,5% din titluri. Preşedintele CA, Anton Ionescu, deţine 4,16% din titluri.

Titlurile SSIF Broker sunt listate la prima categorie a Bursei, iar ultimul transfer a avut loc joi, 9 aprilie, la un preţ de 0,205 lei/acţiune, în creştere cu 0,99% faţă de închiderea precedentă. La această cotaţie, capitalizarea firmei se ridică la 59,3 milioane lei.
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic clientilor CNVM broker ssif