x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CNVM nu mai vrea ca ArcelorMittal să preia operatorul portuar Comvex

CNVM nu mai vrea ca ArcelorMittal să preia operatorul portuar Comvex

18 Aug 2010   •   00:00

Comisia Naţională de Valori Mobiliare (CNVM) a revocat decizia prin care a aprobat oferta de preluare a operatorului portuar Comvex Constanţa, lansată de ArcelorMittal, deoarece operatorul portuar a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un proces cu grupul siderurgic privind o majorare de capital din 2008.



La finalul lunii aprilie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Comvex într-un proces în care ArcelorMittal a contestat anularea acţiunilor subscrise de una dintre subsidiarele sale la o majorare de capital de la operatorul portuar.  În urma deciziei, participaţia subsidiarei ArcelorMittal, Expert Placement Services Limited, a scăzut sub 33%, nivelul de la care compania trebuie să deruleze o ofertă obligatorie de preluare, potrivit legislaţiei pieţei de capital. Conducerea Comvex a înregistrat la 5 august valoarea noului capital social al companiei la Oficiul Registrului Comerţului, iar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a revocat decizia prin care a aprobat lansarea ofertei de ArcelorMittal, se arată într-un comunicat transmis miercuri bursei de societatea din Constanţa.

Cine despăgubeşte acţionarii?

Casa de avocatură "Boştină şi Asociaţii" a transmis ulterior un comunicat în care arată că a asistat Comvex în "blocarea primei tentative de preluare ostilă" pe piaţa de capital din România, dar că trebuie stabilit şi cine îi va despăgubi pe acţionari.

"Este un succes de care suntem mândri, faptul că am fost consultanţi în blocarea primei tentative de preluare ostilă de pe piaţa de capital din România. Rămâne însă de văzut cine îi va despăgubi pe acţionari", a declarat, în comunicat, avocatul senior Andrei Şărban, care a condus echipa de avocaţi în acest litigiu.

În octombrie 2008, capitalul social al Comvex a fost suplimentat cu aproape 3,1 milioane de lei, de la 11 milioane de lei la 14,1 milioane de lei, sumă care nu include subscrierea Expert Placement Services Limited. La acea dată, Consiliul de Administraţie al Comvex a anulat acţiunile subscrise de Expert Placement Services Limited, în valoare de 1,9 milioane de lei, şi a returnat banii.

Scandalul preluării

Conducerea Comvex a motivat decizia prin faptul că subsidiara ArcelorMittal nu avea dreptul să participe la majorarea capitalului, întrucât nu a derulat o ofertă de preluare în termen de două luni de la data atingerii pragului de 33% din acţiunile companiei.

Expert Placement Services Limited a cumpărat în iulie 2008 un pachet de 36% din titlurile Comvex, însă oferta de preluare a companiei a fost lansată abia la finele lunii octombrie de ArcelorMittal. Potrivit legislaţiei pieţei de capital, acţionarii care depăşesc pragul de 33% din acţiunile unei companii sunt obligaţi să facă ofertă de preluare pentru restul titlurilor în termen de două luni.

Deoarece conducerea Comvex a anulat acţiunile subscrise de subsidiara grupului ArcelorMittal, participaţia Expert Placement Services Limited a fost diminuată de la 36% la 28,13%. Astfel, ArcelorMittal nu mai avea dreptul să deruleze oferta de preluare la operatorul portuar.

Grupul siderurgic a atacat în instanţă decizia conducerii Comvex, iar din acest motiv CNVM a suspendat derularea ofertei de preluare până la finalizarea procesului.

În urma litigiilor, ArcelorMittal, cel mai important client al Comvex, a renunţat anul trecut să mai importe materie primă pentru combinatul din Galaţi prin intermediul Comvex. Astfel, cifra de afaceri a operatorului portuar a scăzut cu 52%, la 72,1 milioane de lei, iar profitul net a căzut de peste două ori, la 13,1 milioane de lei.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Comvex a fost realizată la 19 iulie, când preţul a stagnat la 26 de lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 114,9 milioane de lei.

Conexiunea cu Voestalpine

ArcelorMittal a luptat pentru achiziţia Comvex în 2008, deoarece preţurile produselor siderurgice atinseseră maxime istorice. Din această cauză, concernul siderurgic austriac Voestalpine dorea construirea unui combinat la Marea Neagră, care să producă anual 5 milioane tone de oţel. Investiţia era estimată la 5 miliarde de euro. În cursa pentru investiţie erau România, Ucraina, Turcia şi Bulgaria. Avantajul României la acel moment era că putea prelua la Constanţa mineraliere de 200.000 de tone, iar operaţiile s-ar fi desfăşurat prin intermediul Comvex.

Când criza a ajuns şi în România, iar ArcelorMittal a redirecţionat comenzile făcute prin Comvex, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a remis un comunicat virulent la adresa grupului siderurgic indian. Administraţia este o companie deţinută de Ministerul Transporturilor.

×
Subiecte în articol: economic