x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Coada la joburi de toamnă

Coada la joburi de toamnă

de Diana Scarlat    |    26 Sep 2009   •   00:00
Coada la joburi de toamnă
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Creşterea ratei şomajului ne duce înapoi către perioadele cele mai negre de după 1990, iar cozile la joburi ne amintesc de oamenii care se călcau pe picioare la coadă la carne. La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi s-au înghesuit ieri mii de oameni înfricoşaţi de criză.



Sfârşitul de an nu se arată prea încurajator, conform raportului Comisiei Naţionale de Prognoză. CNP a anunţat ieri o creştere a ratei şomajului până la 7,6% în acest an, numărul de şomeri urmând să ajungă la 685.000 până în decembrie. Astfel, într-un singur an, rata şomajului a crescut cu 3,2 puncte procentuale, de la 4,4%, cât era în 2008.

ÎMBULZEALĂ
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a fost primită de mulţi ca o soluţie salvatoare în această perioadă, aducând în faţa angajatorilor din toată ţara mii de tineri dornici să-şi găsească de lucru, chiar şi pe bani puţini. Bursa a fost organizată în toată ţara, angajatorii oferind peste 13.000 de locuri de muncă la nivel naţional. Dintre acestea, 2.190 de joburi au fost oferite în Capitală.

Coada la bursa locurilor de muncă depăşea 1.000 de persoane la deschidere, pe lângă tineri absolvenţi încercându-şi norocul şi persoane de până la 40-45 de ani.

Doritorii unui job au aşteptat mai bine de o oră fiecare pentru a ajunge în faţa angajatorilor. Conform Adinei Croitoru, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), nu s-a mai înregistrat o asemenea participare la o Bursă pentru absolvenţi din anii 2001-2002, când rata şomajului atingea cotele maxime de după 1992, depăşind 11%. Acelaşi lucru au declarat reprezentanţii ANOFM şi după Bursa Generală a locurilor de muncă, organizată în această primăvară, când mii de oameni au luat cu asalt angajatorii, formând cozi de zeci de metri de la primele ore ale dimineţii până la închidere.

OFERTA
În Capitală, angajatorii au oferit 225 de locuri de muncă pentru absolvenţii de studii superioare, reprezentând 12% din totalul de 2.190 de joburi. Absolvenţii de studii medii au concurat pe 929 de locuri de muncă oferite, reprezentând 42% din total, 797 de locuri de muncă au fost oferite pentru muncitorii calificaţi, reprezentând 36% din total, iar pentru muncitorii necalificaţi s-au oferit 209 joburi. Conform ANOFM, procentul de oferte pentru absolvenţii de studii superioare, de 12%, este destul de mare, ţinând cont de faptul că numai 5% dintre şomerii înscrişi pe listele din Bucureşti au absolvit o facultate.

Cele mai multe oferte de joburi pentru absolvenţii de studii superioare au fost de consilier vânzări-asigurări, consilier economic, inginer, farmacist de specialitate sau programator de sisteme informatice. Pentru studii medii, cele mai multe oferte au fost pentru agent de asigurări, agent reclamă publicitară, asistent generalist, lucrător comercial, casier şi contabil, muncitorilor calificaţi li s-au oferit posturi de confecţioner asamblor articole din textile, operator confecţioner îmbrăcăminte, electrician de întreţinere şi reparaţii, brutar, bucătar sau sudor, iar muncitorii necalificaţi şi-au putut găsi de lucru ca ambalator manual, muncitor necalificat la întreţinerea de drumuri, paznic, personal de întreţinere şi curăţenie.

Prognoză sumbră
Conform Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), sfârşitul de an va aduce noi concedieri la nivel naţional şi un total de 685.000 de şomeri. Rata şomajului, conform metodologiei Biroului Internaţional al Muncii (BIM), va fi de 8,4% în acest an, în urcare de la 5,8% în 2008, iar numărul şomerilor va ajunge la 840.000 de persoane, în urcare cu 70% faţă de 403.400, câte se înregistrau la sfârşitul anului trecut. Conform CNP, numărul şomerilor ar trebui să scadă anul viitor până la 550.000 în 2010, rata şomajului ajungând la 6,2%. Confrom aceleiaşi prognoze, vom avea un număr mediu de 4,73 milioane de salariaţi la sfârşitul acestui an. Iar salariile vor scădea în termeni reali cu 2,2% faţă de anul trecut şi vor rămâne constante în 2010, urmând ca abia din 2011 să înregistreze o creştere uşoară, de 1,3%.

×
Subiecte în articol: economic