x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cod etic - Investitorii la bursa vor fi protejati

Cod etic - Investitorii la bursa vor fi protejati

de Adrian N. Ionescu    |    20 Iul 2006   •   00:00
Cod etic - Investitorii la bursa vor fi protejati

Asociatia Brokerilor a aprobat un cod de protectie a datelor personale ale clientilor brokerilor impotriva abuzurilor si dezbate un alt cod de etica a membrilor sai in relatiile cu investitorii, ca si in cele bilaterale.

Clientii societatilor de brokeraj care intermediaza tranzactiile la Bursa vor fi instiintati daca politia, procuratura sau alte institutii abilitate vor cere datele personale inregistrate de brokeri, potrivit Codului de Conduita privind protectia datelor personale, recent adoptat de adunarea generala a Asociatiei Brokerilor (AB).

Forta asociatiei a fost deja demonstrata prin succesul neasteptat de a convinge deputatii sa pastreze regimul de impozitare de 1% asupra castigului din tranzactionarea actiunilor pastrate mai mult de un an in portofoliu.

PROTECTIA INTIMITATII. Veritabilul "cod al intimitatii" a fost cerut de prevederile legale care impun asociatiilor profesionale sa adopte normele adecvate pentru protectia drepturilor persoanelor ale caror date cu caracter personal sunt inregistrate in scopul desfasurarii activitatilor membrilor asociatiei. Cum societatile de brokeraj folosesc astfel de date, liderii brokerilor s-au grabit sa adopte masurile respective.

Astfel, nu orice angajat al societatii va avea acces la baza de date cu informatiile respective, iar cei care au acces nu-si vor putea exercita dreptul decat pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu.

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal urmeaza sa autorizeze Codul amintit, moment din care acesta va fi opozabil membrilor AB.

GARANTII. Brokerii doresc sa faca din asociatia lor un garant al bunei conduite a societatile de brokeraj fata de investitori, potrivit oficialilor AB.

Cu ocazia recentei sesiuni anuale a Conventiei lor (forumul de dezbateri al comunitatii pietei de capital), cei 48 de reprezentanti ai societatilor de brokeraj membre ale asociatiei au inceput dezbaterile asupra proiectului Codului de Etica al Brokerilor, care va conferi Asociatiei inclusiv statutul unui arbitru intre societatile de brokeraj membre.

De altfel, responsabilitatile asumate de brokeri, inclusiv ca membri ai Bursei, au fost adeseori cele care au tinut piata in viata in momentele grele in care autoritatilor nu le-a pasat de aceasta.

Totusi, codul de etica ar putea avea prevederi excesive, potrivit unora dintre brokeri, atunci cand le limiteaza aparitia in presa sau migrarea de la o societate la alta. "Este vorba numai de a nu iesi in presa cu acuzatii adresate unor colegi, inainte ca Asociatia sa-si fi spus cuvantul. Cat priveste limitarea migratiei brokerilor care-si iau cu ei clientii, trebuie vazut care sunt prevederile legislatiei muncii", explica Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor (AB).

NEMULTUMIRI
"Codul nu ne da voie sa iesim in presa cu acuzatii adresate unor colegi, inainte ca Asociatia sa-si fi spus cuvantul. Cat priveste limitarea migratiei brokerilor care-si iau cu ei clientii, trebuie vazut care sunt prevederile legislatiei muncii" - Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor

FEBRA FUZIUNII
Negocierile privind fuziunea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu Bursa de la Sibiu au inregistrat cateva zile de febra, dupa ce trei companii de brokeraj au lansat ideea ca la Sibiu sa se declanseze concurenta cu BVB si sa se tranzactioneze si actiuni, in cazul in care fuziunea esueaza. Bursa din Sibiu este specializata pe tranzactiile contractelor la termen (derivate) care au ca suport actiunile tranzactionate la Bucuresti. Ieri, cele trei companii (HTI Valori Mobiliare, Swiss Capital si SSIF Broker, care sunt actionare atat la BVB, cat si la Sibiu) au renuntat la ideea tranzactionarii de actiuni, potrivit unei stiri Mediafax. "Procesul de fuziune urmeaza pasii legali firesti. Un auditor consacrat urmeaza sa stabileasca raportul de evaluare necesar fuziunii, care urmeaza sa fie aprobat separat de actionarii fiecarei burse", a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.
×
Subiecte în articol: economic asociaţiei brokerilor