x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cod Fiscal - Foamea de bani

Cod Fiscal - Foamea de bani

de Vali Blanaru    |    27 Iun 2005   •   00:00
Cod Fiscal - Foamea de bani

Normele de aplicare a Codului Fiscal majoreaza impozitele pe economiile populatiei, inclusiv pe dobanzile la depozitele strainilor constituite inainte de 4 iunie.

Populatia va plati impozit majorat pe dobanda pentru toate depozitele bancare constituite pe termen lung. Astfel, cei care si-au depus economiile la banca inainte de data de 4 iunie vor plati un impozit de 5%, iar cei care au facut-o dupa aceasta data vor plati un impozit de 10%.

Guvernul a mai gasit o cale de a umple gaura bugetara data de cota unica. Impozitul pe dobanda aferent depozitelor la termen, certificatelor de depozit si altor instrumente constituite sau achizitionate inainte de 4 iunie 2005 si a caror scadenta e ulterioara acestei date va creste de la 1% la 5%, potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal. Initial, Codul Fiscal crestea de la 1% la 10% doar impozitele pentru dobanzile pe depozitele constituite intre 4 iunie si 31 decembrie 2005. Acum, Guvernul modifica Codul Fiscal prin norme metodologice, operatiune care este la limita legii.

DEPOZITE LA VEDERE. Incepand cu 4 iunie 2005, veniturile din dobanzi pentru depozitele la vedere si conturile curente sunt impozabile sau nu, in functie de incadrarea in nivelul ratelor dobanzilor de referinta de pe piata interbancara corespunzatoare monedelor in care sunt denominate acestea. Totodata, de la 1 iunie 2005, veniturile din dobanzi aferente depozitelor la termen constituite sau contractelor civile incheiate se impoziteaza cu cota de 10%, respectiv 16%. Incepand cu 1 mai 2005, au fost eliminate o serie de facilitati fiscale, precum determinarea profitului impozabil prin luarea in considerare a veniturilor si cheltuielilor aferente unui contract de vanzare cu plata in rate, pe masura ce ratele devin scadente, deducerea cheltuielilor de amortizare in valoare de 20% la punerea in functiune a mijloacelor fixe amortizabile sau a brevetelor de inventie, cota redusa de impozit pe profitul impozabil rezultat din vanzarea-cesionarea proprietatilor imobiliare situate in Romania si a titlurilor de participare.

JOCURI DE NOROC. De la 1 mai 2005 inclusiv, veniturile din jocuri de noroc se impoziteaza cu 20%, pentru sumele care nu depasesc 100 milioane de lei, si cu 25%, pentru cele mai mari de 100 milioane de lei. In ceea ce priveste modalitatea de calcul al accizelor pentru autoturismele si autoturismele de teren care fac obiectul contractelor de leasing, normele metodologice precizeaza ca, in cazul celor din import noi sau rulate achizitionate in leasing, accizele se calculeaza in functie de starea autoturismului din momentul introducerii in tara.

Cota de acciza datorata este cea in vigoare la momentul platii, aceasta aplicandu-se asupra bazei de impozitare formata din valoarea de intrarea a autoturismului, la care se adauga cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale, dupa caz, datorate la momentul incheierii regimului vamal.

×
Subiecte în articol: economic