x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești proaste pentru români. Noul cod fiscal aduce majorări de taxe. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023

Vești proaste pentru români. Noul cod fiscal aduce majorări de taxe. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023

18 Noi 2022   •   10:58
Vești proaste pentru români. Noul cod fiscal aduce majorări de taxe. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2023

Noul Cod Fiscal aduce modificări de taxe ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Ministerul de Finanțe spune că, de fapt, a eliminat doar niște excepții.

Eliminarea acestor excepții se vor simți însă în taxe mai mari pentru anumite produse. Astfel pâinea de la restaurant avea un TVA de 5%, în timp ce în magazin găseam aceeași pâine cu un TVA de 9%. Cu alte cuvinte, va crește TVA-ul pentru masa la restaurant, dar și pentru cea din sistem catering, de la 5% cât este în prezent, la 9%, de la 1 ianuarie, potrivit Antena 3 CNN.

Tot din prima zi a anului 2023 va fi majorat TVA-ul pentru serviciile de cazare la hotel, de la 5% la 9%. Așadar, și vacanțele vor costa mai mult.

Taxele vor crește și pentru berea fără alcool, sucuri și cidru, de la 9% la 19%.

O altă schimbare extrem de importantă este și în cazul celor care doresc să își achiziționeze o locuință. De la 1 ianuarie, cota de TVA de 5% va fi redusă pentru o singură locuință. Atenție însă! Prețul locuinței trebuie să se încadreze în 120.000 de euro fără TVA. Pentru a doua sau a treia locuință sau pentru o casă care depășește suma de 120.000 de euro, TVA-ul va crește la 19%.

Taxele care vor fi majorate chiar din prima zi a anului 2023

Se schimbă taxele și modul de impozitare pentru PFA și SRL

Una dintre schimbările Codului Fiscal, care va intra în vigoare de anul viitor, îi are în vizor pe românii care au venituri din PFA-uri sau SRL-uri. Aceștia vor trebui să plătească noi taxe și să respecte noi plafoane pentru plata contribuțiilor.

Concret, dacă vrei să ai o microîntreprindere în 2023, este necesar ca până la 31 decembrie 2022 să ai, cel puţin, un angajat cu normă întreagă, iar veniturile să nu depăşească plafonul de 500.000 de euro.

Firmele vor plăti taxe mai mari, atât pentru salariați, cât și pentru dividende. Consultantii fiscali recomanda ca alegerea între SRL şi PFA sa fie facută în funcţie de profilul activitatii, dar si veniturile incasate. 

„Dacă unul dintre criterii ar fi cât de repede poţi să utilizezi banii, în mod evident, răspunsul este PFA. Dacă un al criteriu de analiză este taxele plătite, atunci veniturile brute până la circa 7500 de lei sunt similare ca şi taxe ca şi PFA, adică taxele ar fi aproape similare, identice, aş putea spune.

Dacă veniturile lunare brute sunt mai mari de 7500, atunci microîntreprinderea, cu un salariat este mai bună, din punct de vedere fiscal, în sensul că se plătesc mai puţine taxe.", a explicat Adrian Bența, consultant fiscal, pentru Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: cod fiscal taxe