x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cod Fiscal - Se scumpesc tigarile ieftine

Cod Fiscal - Se scumpesc tigarile ieftine

de Daniela Ivan    |    22 Noi 2005   •   00:00
Cod Fiscal - Se scumpesc tigarile ieftine

De la anul, un pachet de Snagov va costa aproape cat unul de LM.

Un pachet de Snagov va costa aproape la fel cat unul de LM, din 2006. Finantele vor sa schimbe modul de calcul al pretului la tigari prin majorarea accizelor numai la marcile mai iefine de 34.000 de lei vechi.

Ministerul de Finante nu se lasa. Tine cu orice pret sa scumpesca tigarile mai ieftine decat LM-ul, sortimentul cel mai vandut, desi atat Consiliul Concurentei, cat si Comisia Europeana au atentionat ca masura introducerii unui pret minimal la tigari este anticoncurentiala. Insa finantistii ministerului au gasit o alta solutie pentru a fenta aceste institutii si a obtine acelasi efect. In proiectul Codului Fiscal, varianta din 17 noiembrie, publicat pe site-ul Ministerului de Finante, se renunta la pretul minimal, insa se propune majorarea accizei variabile la 100% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, care reprezinta acciza minima". In plus, se mai stipuleaza ca daca "suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima". Concret, aplicarea acestor prevederi conduce la majorarea pretului unui pachet de Snagov cu 5.000 de lei vechi, in timp ce pretul pachetul de LM va ramane neschimbat.

In acest fel se reduce foarte mult diferenta dintre tigarile mai ieftine si cele scumpe in detrimentul producatorilor locali carora Finantele le sufla piata de desfacere, prin masuri fiscale. "Consumatorii se vor orienta in doua directii. Cei care-si vor permite vor da 3.000-4.000 de lei vechi in plus si vor trece pe segmentul mediu, iar ceilalti se vor duce spre piata neagra", spune Marcel Cadar, director general la Galaxy Tobacco.

EFECTE. O consecinta a masurii introduse de Finante va fi cresterea alarmanta a contrabandei cu tigari, care deja este foarte mare. Un studiu al Organizatiei Mondiale arata ca un sfert din tigarile consumate de romani provin de pe piata neagra, spune Cadar. Asta inseamna ca in tara noastra se vand ilegal 9 miliarde de tigarete anual. "Bugetul pierde circa 180 milioane de euro pe an prin neincasarea taxelor si impozitelor aferente acestor produse", explica Cadar.

IMPORTURI ILEGALE
Piata romaneasca este invadata cu tigari de contrabanda marca Doina, Plugaru, Fluieras, Saint George aduse clandestin din Ucraina si Republica Moldova, tari unde acciza este de trei ori mai mica decat in Romania. Cresterea accentuata a accizei la tigari, incepand cu 1 aprilie, a lovit in brandurile autohtone care se adreseaza consumatorilor cu venituri mai reduse. Carpati, Snagov, Winchester se lupta din greu sa faca fata concurentei neloiala pe care le-o fac tigarile din contrabanda.
×
Subiecte în articol: economic acciza