x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cod galben pentru energie

Cod galben pentru energie

de Daniel Ionaşcu    |    18 Sep 2011   •   21:00
Cod galben pentru energie

Secarea Dunarii incepe sa afecteze sistemul energetic national dupa ce productia Hidroelectrica a scazut cu 15%, pretul energiei s-a dublat fata de media din 2010 pe bursa de energie OPCOM, iar debitele la Portile de Fier sunt cu o treime sub cele normale.

Acum, Transelectrica, care gestioneaza securitatea intregului sistem energie se afla in fata unei mari dileme: ori da drumul la apa din lacuri – cu riscul intrarii in iarna cu un nivel scazut, ori porneste mai multe termocentrale, fie pe carbune, fie pe gaze naturale sau pacura, dar care produc energie mult mai scump. Or, energia mai scumpa trebuie platita de cineva. 'N-ar fi fost foarte grav daca furnizorii si-ar fi achi­zi­ti­o­nat energia necesara pe contracte bi­la­te­rale si n-ar fi fost atata presiune pe PZU (piata pentru ziua urmatoare de pe OPCOM – n.r.). Balanta e deocamdata asigurata, putem folosi centralele pe gaze naturale si pacura', au declarat pentru Jurnalul National surse din sectorul energetic.

Insa Nuclearelectrica a oprit vi­neri un reactor al centralei de la Cer­na­voda din cauza unei defectiuni mi­no­re la robotul care asigura incarca­rea si descarcarea combustibilului nu­clear. Dispeceratul Energetic Na­­ti­o­nal tine mereu la dispozitie ca­pa­ci­tati de generare care sa fie pornite ra­pid, astfel incat sa acopere necesa­rul de curent electric produs de un re­ac­tor nuclear. Nuclearelectrica anun­­ta joi ca nu se impune oprirea re­ac­toarelor. Insa nivelul apei din bazi­nul de aspiratie este la doua treimi; iar unitatile se inchid cand scade la ju­ma­ta­te. 'Pentru eventualitatea opririi ce­lui de-al doilea reactor suntem des­co­periti pentru circa 6-7 ore, timpul ne­cesar in care se pot porni o serie de gru­puri termo', au mai precizat sursele. Cele doua unitati de la Cernavoda au o putere instalata de 1.400 MW si realizeaza impreuna 18% din productia nationala.

Hidroelectrica a anuntat vineri ca asigura in prezent 24% din productia de energie din Romania, fata de 28% in saptamanile trecute, din cauza diminuarii debitelor Dunarii si raurilor pe care sunt amplasate cen­trale hidroelectrice. Spre compa­ratie, anul trecut compania a asigu­rat in medie 36% din productia totala a Romaniei. Vineri, valoarea debitului inregistrat la Portile de Fier era de numai 2.400 mc/s, adica 63% din de­­bitul mediu multianual aferent lu­nii septembrie, care era de 3.800 mc/s. Com­pania nota ca acest lucru 'nu cre­ea­za probleme legate de ex­plo­a­ta­rea nodului hidrologic Portile de Fier 1 si 2'. Potrivit datelor oficiale fur­nizate de Hidroelectrica la soli­citarea Jurnalului National, nivelul de umplere a lacurilor era de 66% si to­taliza 2,3 miliarde de metri cubi. Din cauza deficitului de energie hi­dro, pretul unui MWh a ajuns joi pe OPCOM la 342 lei, de peste doua ori mai mare fata de media anul trecut. In 2010 pe piata PZU pretul mediu ponderat al energiei electrice tranzactionta a fost de 156,31 lei pe MWh.

'Ei (furnizorii – n.r.) notifica totul echilibrat, cat au dat, atat au luat. Problema e ca nu e asa. Sunt unii care au contract de 100 MW dar au nevoie de 120 MW. Cei 20 MW ii iau de la echilibrare. Si chiar daca cine creeaza dezechilibrele le plateste, iar pretul de pe piata de echilibrare este mai mare sau egal cu cel de pe PZU, problema e ca platile se fac dupa doua luni si jumatate', au mai spus sursele.

Potrivit Administratiei Nationale 'Apele Romane', pentru perioada 16-22 septembrie se prognozeaza ca debitele Dunarii la intrarea in tara sa fie intr-o usoara scadere. Institutia mentioneaza ca nivelul va fi indeajuns pentru a furniza apa in orasele alimentate din Dunare, respectiv Drobeta Turnu-Severin, Calafat, Corabia, Turnu Magurele, Zimnicea, Giurgiu, Oltenita, Calarasi, Slobozia, Cernavoda, Braila, Galati, Tulcea.

×
Subiecte în articol: energie economia