Coletele care depăşesc 31,5 kilograme nu vor mai fi considerate trimiteri poştale, începând cu 1 ianuarie 2020, iar livrarea preparatelor alimentare pregătite în vederea consumului imediat, inclusiv a băuturilor care însoţesc aceste preparate, nu vor mai intra în categoria serviciilor poştale, se arată în noile reglementări incluse în Ordonanţa nr. 27/2019.
În acelaşi timp, furnizorii de servicii poştale autorizaţi în România trebuie să transmită Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) informaţii şi date statistice privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/644, în caz contrar vor fi sancţionaţi.
Persoanele care intenţionează să revândă servicii poştale, inclusiv prin intermediul unor platforme informatice, sunt obligate să notifice Autoritatea în privinţa acestei intenţii, începând cu 1 ianuarie 2020.
ANCOM întocmeşte, actualizează şi publică Registrul public al furnizorilor de servicii poştale. Autoritatea menţionează că prestarea, oferirea sau revânzarea serviciilor poştale de către persoane/societăţi comerciale care nu sunt autorizate să furnizeze servicii poştale sunt sancţionate cu amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi cu amenzi de la 5.000 de lei până la 2% din cifra de afaceri, în cazul persoanelor juridice.
În cazul pierderii, furtului sau distrugerii trimiterii poştale, furnizorul este obligat să acorde expeditorului de cinci ori tariful serviciului pentru trimiterile poştale care nu fac obiectul unui serviciu de trimitere cu valoare declarată sau a unui serviciu contra ramburs.