x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comercianţii care nu dau bonuri vor fi suspendaţi

Comercianţii care nu dau bonuri vor fi suspendaţi

de Daniela Ivan    |    01 Mar 2015   •   19:47
Comercianţii care nu dau bonuri vor fi suspendaţi

Aceştia nu-şi vor mai putea relua activitatea cel puţin o lună de zile şi vor fi amendaţi cu minim 10.000 de lei
Comercianţii care nu dau bonuri fiscale pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 15.000 de lei, dar şi cu suspendarea activităţii.

Ordonanţa de Guvern privind reducerea evaziunii fiscale a intrat în vigoare duminică, 1 martie. Potrivit noii prevederi, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din ANAF vor putea să suspende activitatea comercianţilor care nu dau bonuri fiscale şi vor sigila spaţiul în care se desfăşoară activitatea comercială.

"Procedura de sigilare a punctului de lucru al operatorului economic pe întreaga perioadă a suspendării va fi dispusă în cazul în care inspectorii vor constata încălcarea următoarelor obligaţii legale: dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziţionate doar de la distribuitori autorizaţi sau unităţi acreditate; utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale; emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii; întocmirea de documente justificative pentru sumele de bani introduse/extrase în/din sertarul casei de marcat", se menţionează într-un comunicat de presă al ANAF.

Legea prevede că activitatea agentului economiv va fi suspendată în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni. În plus, acei comercianţi care nu dau bonuri fiscale să fie amendaţi cu sume cuprinse între 10.000 lei la 15.000 lei.

"Este important de menţionat că plângerea nu mai suspendă executarea sancţiunilor dispuse pentru sancţionarea abaterilor menţionate, iar ruperea sigiliului constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la un an", se notează în comunicatul citat.

Loteria fiscală
Ministrul de Finanţe recomandă românilor să ţină toate bonurile fiscale, pentru că se va organiza o loterie fiscală cu bonuri în fiecare lunară în prima duminică după data de 15. Prima extragere va avea loc a doua zi de Paşte, pe 13 aprilie, şi vor participa bonurile fiscale emise între 2 februarie şi 28 martie, potrivit Ministerului Finanţelor. Fondul de premiere alocat este de un milion de lei. La loterie poate participa orice persoană indiferent de vârstă cu mai multe bonuri fiscale. Deci, dacă o persoană are două sau mai multe bonuri câştigătoare la o extragere, va primi banii pentru toate bonurile câştigătoare.

×