x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană a stopat jaful din Cercetare

Comisia Europeană a stopat jaful din Cercetare

de Elena Stan    |    19 Iul 2008   •   00:00
Comisia Europeană a stopat jaful din Cercetare

Comisia Europeană a suspendat privatizarea Institutelor de cercetare-proiectare din portofoliul AVAS. Autorităţile vor să abroge legea prin care investitorul era obligat să păstreze obiectul de activitate al institutului.

Comisia Europeană a suspendat privatizarea Institutelor de cercetare-proiectare din portofoliul AVAS. Autorităţile vor să abroge legea prin care investitorul era obligat să păstreze obiectul de activitate al institutului.


Autorităţile române au oprit privatizarea institutelor de cercetare din România la solicitarea Comisiei Europene, care ne-a atenţionat că va declanşa noi investigaţii dacă procedurile de vînzare vor continua.

Reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului sînt  încrezători cu privire la reluarea în scurt timp a procesului de privatizare a institutelor de cercetare. "Reluarea procesului de privatizare va începe după definitivarea noului cadru legislativ în domeniu, care va cuprinde toate drepturile şi obligaţiile ce vor cădea în sarcina cumpărătorului şi a vînzătorului. Reamintim faptul că reprezentanţii CE au arătat în numeroase rînduri că, în cadrul procesului de privatizare, statul trebuie să se comporte ca un investitor privat prudent, adică să nu impună nici un fel de condiţii atît în etapa de calificare la privatizare, cît şi ulterior, singurul element de urmărit fiind maximizarea profitului/preţului pe pachetul de acţiuni", susţine AVAS.

Metoda de privatizare recomandată de CE este licitaţia deschisă cu strigare. Reprezentanţii cercetătorilor nu sînt de acord cu modificarea legislaţiei astfel încît la privatizarea cercetării să se poată înscrie oricine, care nu are nici o legătură cu acest domeniu. "În ţara asta nu interesează pe nimeni ce se întîmplă cu privatizarea institutelor de cercetare. Noi pregătim tinerii pentru a emigra, noi ne-am transformat în furnizori de creiere", ne-a explicat Radu Minea, preşedintele sindicatelor din Cercetare-Proiectare.


INTERESE. Specialiştii în domeniul cercetării susţin că privatizarea institutelor de cercetare a avut şi are un scop în sine, deoarece, în urma unui raport din 2004, peste 92% din institutele privatizate nu mai existau, iar 50% din cele rămase păstrau mici colective deoarece aveau clauze în contract de păstrare a activităţii pentru o perioadă de 5 ani. "Din 2005, de cînd a apărut Legea 2193/2004 prin care investitorul care dorea să participe la privatizarea unui institut de cercetare-proiectare trebuie să fi desfăşurat activitate în acest domeniu în ultimii 5 ani, toată lumea care s-a perindat pe la conducerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încercat să o abroge.  Mai nou, după ce s-au sesizat şi comisarii europeni cu privire la privatizarea institutelor de cercetare, autorităţile române au spus că nu vor abroga Legea 2193/2004, care conţine normele specifice de privatizare, dar că nu o mai aplică. Această formulă dovedeşte rea-credinţă sau incultură. Cu alte cuvinte, scopul privatizării institutelor de cercetare este acela de a dezvolta cartiere rezindenţiale sau hipermarketuri de diferite grupuri de interese. Există o hartă a firmei Coliers International, încă din anul 2003, în care erau marcate zonele unde se vor dezvolta cartiere rezidenţiale şi hipermarketuri. În aceste zone erau atunci diferite instituţii de cercetare care azi au dispărut şi au răsărit acele investiţii menţionate mai sus", a explicat Radu Minea.


TENDINŢE. Autorităţile vor ca pe ultima sută de metri să dea iama în institutele pe care le mai au de privatizat. "Am cerut o întrevedere la AVAS, deoarece ne aşteptăm ca acum, pe ultima sută de metri, conducerea să dea iama în institute, iar cei care trebuie să cumpere şi să obţină terenurile o vor face. În prezent, cei de la AVAS şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei pregătesc privatizarea Institutului Naţional de Petrol din Ploieşti. Vor să nu mai fie naţional, ca să îl treacă cu un alt regim şi pînă la urmă să îl vîndă. Au fost vîndute institute de cercetare unor arabi care au case de schimb valutar sau unor mari lanţuri de hipermarketuri, vezi Real din cartierul Dristor", a explicat Radu Minea.

 
LEGE. Conform HG 2193/2004, metoda de vînzare a institutelor de cercetare presupunea evaluarea unei oferte care are două componente: o ofertă tehnică, care reprezintă 60% din punctajul total, şi o ofertă financiară, care reprezintă 40% din punctajul total, ceea ce conduce la o pondere a preţului de vînzare de doar 16% din totalul punctajului. Procedura de privatizare instituie criterii de preselecţie, selecţia ofertantului pe baza celui mai mare punctaj şi o serie de obligaţii în contractul de vînzare-cumpărare de acţiuni, care pot fi regăsite încă în textul actului normativ.


PORTOFOLIU. AVAS deţine pachete majoritare de acţiuni la mai multe  institute de cercetare. "Lista activelor societăţii (inclusiv terenuri) face parte din dosarul de prezentare a fiecărei societăţi, dosar ce se achiziţionează contra cost şi în urma semnării unui acord de confidenţialitate",  conform AVAS. În prezent, în portofoliul AVAS mai există 16 institute rămase neprivatizate, după cum urmează: Institutul Naţional al Lemnului- Bucureşti – 100%, INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE AEROSPAŢIALĂ ELIE CARAFOLI – Bucureşti – 99,98%, CEPIEM – Bucureşti – 56,48%, ICTCM – Bucureşti- 69,87%, SC INAR SA Braşov – 57,11%, CEPROHART – Brăila – 58,77%, SC ISCIR – CERT SA Bucureşti – 100%, BRML CERT – Bucureşti –  100,00%, EUROTEST – Bucureşti – 100,00%, ITEC – Brazi – 71,25%, SC ICEM SA – Bucureşti – 70,00%, I.P.I.U. – CONSULTING ENGINEERING – Bucureşti – 100,00%, I.C.S.I.T.P.M.L. – Craiova – 90,63%, INSTITUTUL NAŢIONAL DE STICLĂ – Bucureşti – 75,14%, IPROCHIM – Bucureşti – 72,99%, CASSTIL – Bucureşti – 65,56%
 

Semnal de alarmă

Jurnalul Naţional a tras un semnal de alarmă cu privire la privatizările dubioase din domeniul cercetării înainte cu mult timp ca cei de la AVAS să semneze contractele de privatizare cu diferiţi samsari imobiliari. Astfel, pachetul majoritar de 69,92% din capitalul social al Institutului pentru Tehnică de Calcul Bucureşti (ITC) a fost cumpărat de consorţiul imobiliar format din S.C. Transbordare Vagoane Marfă S.A. şi persoana fizică Roşu Dorin Florin. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de circa 27,5 milioane de lei, iar în prezent clădirea este "culcată la pamînt". "ITC- ul a fost dărîmat şi urmează ca investitorul, care nu are nimic în comun cu cercetarea, să ridice acolo un important cartier rezidenţial sau mall", ne-a explicat Radu Minea (foto). "Hamalii" au fost preferaţi de autorităţi în defavoarea asociaţiei alcătuite din salariaţii institutului de cercetare.

 
FLOREASCA. Vizavi de fosta fabrică FEA, pe Calea Floreasca se află două institute de cercetare recent privatizate. Institutul de Cercetari Electronice, deja demolat pentru proiectul Floreasca Business Park şi Institutul de Tehnică de Calcul (ITC). Un alt proiect urbanistic aprobat de Primăria Capitalei în aceeaşi zonă este dezvoltat de Industrial Export SA, pe o suprafaţă de 20 de hectare în Strada Aviatorului – Şoseaua Pipera. El are destinaţia de birouri şi locuinţe, cu înălţimea maximă a construcţiilor de 78 de metri (clădiri de pînă la P+23 E). Ansamblul este situat la 1.668,7 metri sud de axa pistei Aeroportului Băneasa şi la doar 1 km est de pragul 07 al pistei.

 
ICEMENERG. Un alt caz este cel al Institutului de Cercetări şi Modernizări în Energie (ICEMENERG), filială a Transelectrica. Acesta are în proprietate 20.000 de metri pătraţi de teren în Bucureşti şi alţi 7.000 în Craiova. Iniţial, se dorea vînzarea separată a terenurilor, astfel încît la privatizare să se menţină cercetarea ca obiect de activitate. Cum acest lucru a fost blocat, potenţialii cumpărători ar fi preluat institulul cu totul. În urma dezvăluirilor, autorităţile au renunţat la privatizarea ICEMENERG, ce va fi transformat în institut naţional de cercetare în domeniul energiei şi apoi trecut în subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor.

×