“Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de backhaul) nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori', se precizeaza in comunicatul Comisiei Europene.
Sub aceste exprimari savante se ascunde de fapt interdictia de a pune la dispozitia Petrom a conductei Arad-Szeged, prin care sa se poata exporta gaze naturale din productia interna. Aceasta a fost inaugurata in octombrie 2010 si are o capacitate initiala de transport de 1,7 metri cubi de gaz pe an. In final va ajunge la 4,4 miliarde de metri cubi. Transgaz a argumentat ca tehnic doar se poate importa prin aceasta. Surse din domeniul energetic au declarat pentru Jurnalul National ca fluxul reversibil este, totusi, posibil. Insa pentru aceasta Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) trebuie sa realizeze legislatia de “backhaul'. Romania a facut deja demersuri pentru renegocierea acordurilor de tranzit cu Rusia si Bulgaria, insa nu depinde doar de noi.
Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a initiat o lege prin care sa se interzica exportul de gaze naturale ieftine din tara pana cand nu se diversifica sursele de import. Mai exact pana cand se va realiza gazoductul Nabucco sau proiectul AGRI, ambele avand ca tinta importul de gaze din zona caspica, ocolind Rusia.
In fapt, nici nu este necesar ca vreo molecula de gaz sa paraseasca fizic tara in tranzactiile intre companii, facandu-se in esenta un swap. Practic, gazul de productie interna este inclus in consum la pret de import.
Miza de miliarde de dolari
Miza o constituie aproape 800 de milioane de dolari venituri suplimentare pentru Petrom si Romgaz daca se exporta 1,7 miliarde de metri cubi de gaze la pretul de 450 de dolari/1.000 de metri cubi, apropiat de nivelurile internationale. Surse parlamentare au precizat ca autoritatile vor sa ofere Petrom posibilitatea de a exporta doar daca societatea va imparti cu statul profiturile gigantice astfel obtinute. Momentan, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) recomanda un pret de vanzare pentru productie interna de 165 dolari/1.000 de metri cubi, insa costurile de extractie sunt doar la 80-90 dolari. Pana la 450 de dolari ar rezulta un profit ipotetic de 300 de dolari/1.000 de metri cubi daca ne raportam la pretul recomandat de ANRE. Aceasta impartire echivaleaza cu un fel de “taxa Robin Hood'. Aceasta a fost indelung solicitata de catre transportatori si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Reprezentantii Agentiei Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) nu au putut fi contactati.
Ce argumenteaza Comisia Europeana
Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor, iar pentru a garanta accesul egal al tertilor este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei, se arata in comunicat. Totodata, la fel de importanta este furnizarea tuturor participantilor la piata informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei.
In practica, din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate.
In plus, in Romania operatorul sistemului de transport (OST) nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta, iar in absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete, arata Comisia.
CE sustine ca Romania si Bulgaria nu si-au respectat obligatiilor asumate prin Regulamentul 715/2009 privind gazele naturale.
Oficialii de la Bruxelles au transmis celor doua state, in iunie 2009, o scrisoare de punere in intarziere privind neindeplinirea obligatiilor, urmata de avize motivate, in iunie 2010. De atunci Bulgaria si Romania au inregistrat progrese in privinta eliminarii deficientelor, mai arata Comisia.
Citește pe Antena3.ro