Comisia Europeană (CE) a trimis o notificare autorităţilor de la Bucureşti în privinţa liberalizării preţului la gazele naturale din producţia proprie a ţării noastre. Mai exact, România nu a aliniat preţurile interne la cele din import, fapt cerut de aderarea la Uniunea Europeană.
„Există o directivă europeană, notificare pe infrigementul privind liberalizarea preţului la gaze şi vreau să vă spun deschis şi sincer că ar trebui să facem un program, la nivel naţional, de liberalizare a preţului la gaze" a spus Adriean Videanu, ministrul interimar al Economiei în faţa comisiilor parlamentare reunite pentru Economie, Industrii şi Servicii.Videanu a spus că în momentul de faţă, Ministerul Economiei discută şi cu Romgaz-ul şi Petrom-ul, principalii producători de gaze din România, pentru stabilirea unui calendar al liberalizării preţului la gaze.
AUTORITĂŢILE AU ASCUNS PÂNĂ ACUM
România trebuie să alinieze preţul la gazele naturale, dar a fost obţinută o amânare. Ulterior, autorităţile de la Bucureşti au anunţat că un preţ internaţional al gazului nu există şi că cerinţa UE, de vânzare a gazului peste preţul de producţie, este îndeplinită.
Surse ministeriale precizau pentru Jurnalul Naţional în luna aprilie că autorităţile speră să facă alinierea preţurilor interne la cele externe la mijlocul anului 2010, profitând de scăderea tarifelor internaţionale şi de menţinerea celor interne.
Între timp, Gazprom a anunţat că în 2010, preţurile vor creşte cu 20-30 de dolari pe mia de metri cubi. Potrivit ultimului raport despre piaţa gazelor publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), preţul gazelor de import în luna respectivă a fost de 25,95 dolari/MWh, în timp ce producţia internă pentru trimestrul al treilea are un preţ de 45,71 lei/MWh. La cursul BNR de azi, de 2,64 lei pentru un dolar, asta înseamnă 17,31 dolari/MWh. Majorarea ar trebui, astfel, să fie cu 33% la producător. Cum producţia internă acontează în mod obişnuit două treimi din consum, asta înseamnă o scumpire cu 22% a preţului.
În acest an, însă, ANRE a stabilit ca importurile să fie de 10% iar producţia Romgaz şi Petrom să acopere 90%. În acest caz, scumpirea, ar trebui să fie de 3,3%. Însă aceasta este o situaţie puţin obişnuită, generată de scăderea consumului ca urmare o opririi activităţii în industrie şi ca urmare a surplusurilor de gaz avute la dispoziţie de cei doi producători români.
CRIZĂ ENERGETICĂ PE TERMEN LUNG
Despre înfiinţarea celor două companii naţionale, Videanu a spus că obiectivul fundamental pe care trebuie să îl aibe România în condiţiile unei crize energetice anunţate pe termen lung este valorificarea resurselor energetice de bază pe care România le are.
Videanu a dat ca exemplu faptul că în şase ani, Nuclearelectrica va avea nevoie de un miliard de euro pentru reabilitatea Grupului 1, perioadă în care nu îşi va putea sigura singură resursele energetice.
„În structura celor două companii nu va intra nicio companie cu pierdere", a mai anunţat el.
Videanu a precizat că OMV şi Romgaz s-au asociat în vederea participării, şi probabil vor lua şi Exon-ul alături, în valorificarea gazelor din platoul continental al Mării Negre de către cele două companii naţionale nou create, care reprezintă un potenţial important pe care România nu trebuie să îl neglijeze.