x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană va propune un plafon dinamic al prețului gazelor naturale

Comisia Europeană va propune un plafon dinamic al prețului gazelor naturale

17 Oct 2022   •   15:34
Comisia Europeană va propune un plafon dinamic al prețului gazelor naturale
Sursa foto: PavelRodimov/Getty Images/iStockphoto

Comisia Europeană propune, în această săptămână, un plafon „dinamic" la prețul gazelor naturale în UE și limite obligatorii la prețurile tranzacționate zilnic într-o, scrie Reuters.

UE încearcă să devină independentă de combustibilii fosili din Rusia, iar în ultimele luni Moscova a tăiat în mare parte accesul la gazoductele sale, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și la îngrijorări legate de aprovizionare. Propunerea trebuie să fie aprobată de statele UE. 

Totodată, Agenția Europeană pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va fi însărcinată cu stabilirea unui preț de referință, până la 23 martie, pentru gazul natural lichefiat, din care UE cumpără cele mai mari cantități, la prețuri mari din SUA.

Comisia recomandă potențiale intervenții asupra prețului olandez al mecanismului de transfer de titluri (TTF), utilizat pe scară largă în Europa pentru contracte și operațiuni de acoperire împotriva riscurilor.

Executivul UE ar urma să propună „în ultimă instanță" stabilirea unui preț „dinamic" de piață la care pot avea loc tranzacții cu gaze naturale pe piața spot TTF în condiții specifice.

Măsurile nu ar trebui să afecteze securitatea aprovizionării, să ducă la o creștere a consumului de gaze sau să afecteze funcționarea ordonată a piețelor de produse derivate din energie.

Proiectul de propunere al executivului comunitar mai arată că locurile de tranzacționare din UE ar trebui să stabilească, până la 31 ianuarie, o limită a gradului în care instrumentele financiare derivate din energie pot crește sau scădea într-o singură zi.

Propunerile vor avea nevoie de aprobarea guvernelor UE, care se contrazic de la începutul lunii septembrie.

Germania, Austria și Olanda au susținut că plafonarea prețurilor ar putea duce la o penurie de gaze și nu ar stimula economisirea energiei.

Alții au susținut plafoanele largi ale prețurilor. Belgia, Grecia, Italia și Polonia doresc un coridor de prețuri pentru tranzacțiile cu ridicata, ceea ce ar însemna o gamă de prețuri cu o valoare centrală sub prețul pieței.

Liderii UE urmează să dezbată opțiunile în cursul acestei săptămâni.

Propunerea Comisiei Europene include și ideea achizițiilor comune de gaze, un mecanism de solidaritate pentru a evita disparitățile puternice în ceea ce privește aprovizionarea în cadrul blocului și un efort de reducere a cererii de gaze.

×
Subiecte în articol: plafon gaze Comisia Europeana