x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat majorarea pragului de deţinere la SIF-uri

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat majorarea pragului de deţinere la SIF-uri

02 Feb 2010   •   00:00

Pragului maxim de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF) va ajunge de la 1% la 5% din totalul acţiunilor. Măsura a fost respinsă în decembrie 2009 şi aprobată acum.

"Din ce am discutat cu preşedintele Comisiei buget-finanţe, Ştefan Viorel, în cursul lunii februarie ar urma să fie întocmit raportul acestei comisii, iar în martie proiectul ar putea intra în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor", a declarat agenţiei Mediafax senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului de majorare a pragului de deţinere la SIF-uri.

În prezent, legislaţia pieţei de capital prevede că un investitor nu poate deţine mai mult de 1% din acţiunile unei SIF.

Iniţiativa legislativă pentru majorarea pragului la 5% a fost aprobată de Senat, în noiembrie. Camera Deputaţilor este forul decizional.

Proiectul iniţial viza eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, însă în septembrie în dezbaterile din comisiile de specialitate din Senat a fost adus un amendament potrivit căruia limita să fie majorată de la 1% la 5% din capitalul social al SIF-urilor.

Atenţia investitorilor de la BVB a fost axată marţi cu precădere pe acţiunile celor cinci SIF-uri, care au urcat în medie cu 2,37% şi au susţinut 71% din lichiditatea de 37,8 milioane lei. Punctul maxim de creştere al indicelui BET-FI, al acţiunilor SIF-urilor, a fost înregistrat în jurul orei 12:30, când preţurile acestor titluri erau în medie cu 3,63% peste referinţă.


×
Subiecte în articol: redactie