x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Compania Energetica - Scumpiri in lant

Compania Energetica - Scumpiri in lant

06 Aug 2008   •   00:00

Formarea companiei energetice integrate va duce la pierderea competitivitatii pentru industria romaneasca, deoarece compania va majora pretul energiei, iar costurile mari vor impinge firmele sa vinda produsele mai scump, potrivit lui Jean Constantinescu, presedintele IRE.



Formarea companiei energetice integrate va duce la pierderea competitivităţii pentru industria românească deoarece compania va majora preţul energiei, iar costurile mari vor împinge firmele din industrie să vîndă produsele scump, potrivit lui Jean Constantinescu, preşedintele  Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE). El a dat ca exemple Cehia, unde preţurile pe piaţa spot de energie sînt de 50-60 euro/MWh, Grecia ­ 70-80 euro/MWh, în vreme ce în România şi Polonia, unde nu există companii integrate, preţurile sînt de 35-50 euro/MWh.

"Tarifele la energie pentru agenţii economici au devenit deja frustrante. Statisticile arată că, pe industrial, preţurile la energie electrică din România sînt cu 40% mai mari ca în Franţa", a spus Constantinescu la un seminar energetic. El a mai completat că, în Ungaria, sectorul privat a modernizat 50% din capacităţile de centrale termoelectrice, în vreme ce de la spargerea sistemului energetic din Anglia s-au construit capacităţi instalate de 35.000 de MW în ciclu combinat pe gaz, care produc energie electrică mai ieftin faţă de Germania, unde există patru mari jucători integraţi. "Pe piaţa nordică, unde există şi mai mare fragmentare, preţurile sînt chiar sub 30 de euro/MWh", a mai spus el.
Astfel, companiile româneşti vor fi nevoite să scumpească produsele, ceea ce le va scădea competitivitatea la export. În acelaşi timp, majorările vor duce la o inflaţie mai mare.

PRIVATIZAREA PROFITULUI.
"Producătorii din ţările medii/mari nu trebuie să se teamă, pentru că energia nu poate fi adusă în astfel de state în cantităţi mai mari de 10%, deci companiile pot rezista", a completat preşedintele IRE. "Integrarea verticală înăuntrul graniţelor nu e niciodată bună, dar companiile se pot extinde să aibă sucursale în străinătate", a spus Constantinescu. Acum două zile, şi Societatea Academică Română (SAR) a criticat într-un raport proiectul prin care Electrica va prelua Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. "Felul în care statul consolidează diferă de modul în care sectorul privat consolidează. Dacă statul uneşte sub aceeaşi pălărie unităţile rentabile cu pietre de moară, valoarea acestui holding va scădea. În plus, avînd în vedere poziţia dominantă pe piaţă a companiei, vor exista numeroase discuţii privind situaţia de monopol privat şi de profituri excesive, după cum vedem că se întîmplă azi cu Petrom. Iar dacă se vor înregistra pierderi, tot scandal va fi, dar în sens invers", nota raportul SAR.

STRATEGIE GREŞITĂ. Conform lui Constantinescu, capacitatea instalată pe gaze naturale a Germaniei va creşte în 2020 cu 92% comparativ cu 2005, pe cînd cea pe cărbune va creşte doar cu 2%. În schimb, România a ales opusul: capacităţile instalate pe cărbuni sînt preconizate să crească cu 60%, în vreme ce acelea pe gaze naturale vor scădea cu 5%. "Germania, ţară cu mare tradiţie carboniferă, îşi va dubla capacităţile pe ciclu combinat de mare eficienţă pe gaze, care vor produce puţine emisii, în timp ce România a ales cărbunele, ce este din ce în ce mai scump din cauza bioxidului de carbon, iar din 2012 Comisia Europeană vrea plata fiecărui certificat de emisii", a completat Constantinescu.

BURSĂ REGIONALĂ.
Mircea Meteş, şeful Departamentului de tranzacţii cu energie electrică din Nuclearelectrica, a precizat că, faţă de statele din jur, în România pe OPCOM se tranzacţionează mai scump energia, ceea ce ar face ca o dată cu dezvoltarea unei burse regionale, producătorii ieftini din alte state să dorească să vîndă energie pe bursa din Bucureşti. Unul din aceşti producători mai ieftini este centrala de la Cuciurgan din Transnistria, de unde Electrica importă energie în sistem "insulă" în zona Galaţi. Cum mai multă energie va fi pe OPCOM, ar rezulta că preţul acesteia ar scădea, ceea ce va nemulţumi producătorii autohtoni, dar va fi benefic pentru consumatori. De altfel, Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei, preciza săptămîna trecută că PC şi PSD vor ataca în contencios administrativ hotărîrea de Guvern privind comasarea complexurilor Rovinari, Turceni cu Hidroelectrica şi Electrica, deoarece noua structură nu va mai fi obligată să vîndă energia pe OPCOM. El a acuzat că prin această integrare, poate fi ocolit ordinul de tranzacţionare transparentă a energiei. Astfel, în celebrul Ordin 408/2006 sînt enumerate acele unităţi care sînt obligate să vîndă energia exclusiv pe OPCOM, iar acestea sînt cele trei complexuri energetice (Turceni, Rovinari, Craiova), Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Potrivit lui Şereş, absenţa numelui noului producător (Electrica) din ordinul emis poate conduce la ocolirea prevederilor sale. Mai exact, înfiinţarea companiei ar duce la tranzacţii puţine pe OPCOM, şi deci aceasta nu va putea să se dezvolte pentru a ajunge bursă regională. Ca atare, românii vor plăti în continuare energia scumpă.

CINE CONSUMĂ? Pe de altă parte, Transelectrica a acuzat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) că nu trimite estimări privind consumul de energie în viitorii ani, deşi e obligată, astfel că operatorul sistemului naţional de transport al energiei nu ştie în ce direcţie să se dezvolte. "La Turnu Măgurele se vor construi două grupuri de 660 MW pe cărbune şi vor racordarea la sistem în 2013, avem deja acordate avize de racordare pentru 2.000 de MW eolieni, o altă termocentrală de 700 MW se va face la Craiova, la Tarniţa trebuie racordată o capacitate de 1.000 MW, Petrom îşi face centrală pe gaze de 860 MW la Brazi. Nimeni nu îşi pune problema cine o să consume atîta energie, dacă România va avea industrie pe trei schimburi care să folosească energia", a spus Gheorghe Indre, consilier al directorului Transelectrica. "Vom avea în consum o cocoaşă mare ziua şi gol de sarcină noaptea. Vom sta cu liniile de 400 de kV goale şi Transelectrica va trebui să caute soluţii să evacueze energia", a spus Indre. Astfel, în lipsa unei burse regionale, care nu e pe placul producătorilor, şi a unei capacităţi reduse de interconexiune cu statele vecine, vor exista congestii.

PLÎNGERE. Ilie Roşu, preşedintele Hidrosind, a anunţat că analizează depunerea unei plîngeri penale împotriva lui Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, deoarece instituţia nu are drept de iniţiativă legislativă. "Atanasiu a semnat proiectul de hotărîre de Guvern, în timp ce Cancelaria Premierului nu, deşi AVAS nu are drept de iniţiativă legislativă", a declarat marţi Ilie Roşu.

×
Subiecte în articol: economic energie energia sînt