x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile caută lideri "de vreme rea"

Companiile caută lideri "de vreme rea"

de Florina Zainescu    |    08 Apr 2009   •   00:00
Companiile caută lideri "de vreme rea"
Sursa foto: /Reuters

Criza nu dă afară doar simpli angajaţi, ci determină schimbări şi la nivelul top-mana­gementului companiilor.



În ultimele luni, tot mai multe companii din întreaga lume şi-au "debarcat" directorii generali. Şi lista promite să devină tot mai stufoasă, pe măsură ce acţionarii, respon­sabilii politici şi chiar opinia publică pun tot mai mult la îndoială capacitatea unor manageri de a face faţă crizei.

MÂINI FORTE
În Franţa, de exemplu, în mai puţin de un an, peste un sfert din cele mai mari 40 de companii listate la Bursa din Paris şi-au schimbat condu­cerea, potrivit agenţiei de presă AFP. "Este vorba atât despre un element de sancţiune, dar, în egală măsură, şi despre conştiinţa că trebuie un alt tip de şef pentru a gestiona criza, aşa cum în politică există oameni politici care pot conduce în timp de război şi alţii care sunt mai buni pe timp de pace", consideră Nina Mitz, preşedintele Financial Dynamics, una dintre cele mai importante firme de consultanţă din lume, citată de AFP.

Valsul directorilor generali este de aşteptat să continue pe măsură ce tot mai multe companii îşi caută un "Churchill" care să le traverseze cu bine prin criză. Sarabanda schimbărilor la vârf este determinată şi de faptul că, în vremuri de criză, membrii consiliilor de administraţie devin mai vigilenţi: dacă simt că directorii nu se adaptează la noile condiţii, acţionează. În plus, scandalurile legate de remunerarea directorilor, de primele acordate de aceştia, în timp ce statul cheltuia miliarde pentru salvarea companiilor lor de la faliment sunt elemente care pătează imaginea managerilor şi duc la detronarea lor.

Printre marile companii din Hexagon care şi-au înlocuit directorii "de vreme bună" cu unii "de furtună" se numără banca Dexia, pro­du­că­to­rul de componente auto Valeo, Carrefour sau con­structorul auto PSA. Concedierea lui Christi­an Streiff de la conducerea constructorului fran­cez PSA Peugeot Citroën este cel mai recent exemplu.

Consiliul de administraţie a decis să scape de Streiff la sfârşitul lui martie, după ce Peugeot a afişat o pierdere netă de 343 milioane de euro în februarie şi a estimat că va rămâne pe roşu până în 2010. La Dexia, lider global pe piaţa cre­ditelor pentru administraţiile locale, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) şi-au dat demisia la începutul lui octombrie 2008, după ce banca a avut nevoie de intervenţia guvernelor din Franţa şi Belgia pentru a nu se prăbuşi.

În cazul schimbării unora dintre directorii francezi, criza nu a făcut decât să grăbească procesul, persoanele respective având deja conflicte cu principalii investitori. De exemplu, la Carrefour, spun sursele AFP, unde acţionarul majoritar, Blue Capital, avea un conflict mocnit cu directorul general Jose Luis Duran. Drept pentru care Duran a fost înlocuit, de la 1 ianuarie 2009, cu Lars Olofsson, "transferat" de la Nestle.

CAD CAPETE ŞI PE CONTINENTUL AMERICAN
Vântul schimbării mătură întreaga lume. În SUA, de exemplu, l-a spulberat pe şeful de la Ge­neral Motors, Rick Wagoner, cel care se ducea cu avionul companiei să ceară ajutor de stat pentru aceeaşi companie aflată în colaps din cauza crizei. Wagoner a fost practic forţat de autorităţile SUA să părăsească volanul GM la sfârşitul lunii trecute.

În septembrie 2008, şeful de la AIG, Robert Willumstad - aflat de doar trei luni pe post -, şi-a luat zborul pe fondul proble­melor financiare grave ale companiei, care a avut nevoie de ajutorul consistent al statului ca să nu se prăbuşească. O altă victimă a crizei a fost directorul Merrill Lynch, John Thain. Acesta a demisionat în ianuarie, după ce presa americană a scris că a cheltuit anul trecut 1,2 milioane de dolari pentru redecorarea biroului său şi a acordat bonusuri în valoare de 3-4 milioane de dolari. La sfârşitul anului trecut, Merrill Lynch a intrat în colaps şi a fost preluată de Bank of America.

La Air Canada a fost adus un preşedinte - director general "de criză": avocatul Călin Rovinescu, un canadian de origine română. Specialist în restructurare, Rovinescu are de condus o companie aflată la un pas de faliment din pricina datoriilor. Rovinescu a mai salvat compania de două ori: în 1999 de la o preluare ostilă, iar în 2003-2004 a coordonat procesul de restructurare al liniei aeriene aflate şi atunci în dificultate.

SCHIMBĂRI ŞI ÎN ROMÂNIA
Fără a avea neapărat o legătură în toate cazurile cu iţirea norilor negri ai crizei la orizont, şi prin România sunt la modă schimbările la vârf. Şi nu vorbim aici despre companiile de stat, unde directorii au fost înlocuiţi pe criterii politice. Companiile private care şi-au schimbat directorii s-au înmulţit în ultimele luni. Directorul executiv de la Orange România, Richard Moat, şi-a anunţat demisia săptămâna trecută. Un gest surprinzător, având în vedere că în iunie 2008 compania anunţa prelungirea cu doi ani a contractului acestuia.
Plecarea subită a lui Moat a fost explicată de operator prin "motive perso­nale". Directorul general al Auchan, Regis Mougel, şi-a anunţat şi el retragerea din funcţie la 1 aprilie, postul fiind preluat de Patrick Espasa, venit de la Auchan Italia.

Şi GarantiBank are, începând cu 31 martie, un nou director general. Berat Icinsel, care se afla la conducerea băncii din octombrie 2005, a fost înlocuit cu Murat Atay, o persoană cu o experienţă de peste 15 ani în cadrul Garanti Turcia, unde a coordonat cea mai mare unitate bancară. Un alt exemplu este Lafarge Arcom Gips, care are de la 1 ianuarie un nou director general, Daniel Coulon, care l-a înlocuit pe Sebastian Popescu. Schimbări la vârf au fost şi la Heineken, Danone, GlaxoSmithKline sau Kraft Foods România, unde au fost aduşi noi şefi, iar foştii directori au primit alte posturi de conducere în alte ţări.

Şi la SSIF Broker şi Alro au avut loc schimbări. De criză. Astfel, la prima dintre companii, al cărei profit a scăzut semnificativ anul trecut, Petru Prunea a fost înlocuit cu Ionescu Anton în funcţia de preşedinte al Consiliului de Admi­nistraţie (CA). Iar Alro Slatina - controlat de grupul Vimetco - s-a confruntat cu demisii în lanţ din CA. Combinatul nu este într-o situaţie prea fericită, anunţând reduceri de producţie şi concedieri pe fondul crizei. Şi vicepreşedintele combinatului de aluminiu Alum Tulcea - controlat prin intermediul Alro tot de grupul Vimetco - a demisionat.

×
Subiecte în articol: economic