x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile de stat, iertate de datoriile de miliarde

Companiile de stat, iertate de datoriile de miliarde

de Gabi Golea    |    18 Ian 2019   •   10:59
Companiile de stat, iertate de datoriile de miliarde

Guvernul pregăteşte un proiect de ordonanţă prin care societăţile cu datorii istorice la buget vor beneficia de înlesniri la plată. În timp ce companiile de stat cu debite de miliarde de lei vor fi protejate, autorităţile impozitează nunţile, înmormântările şi imaginarele venituri viitoare ale contribuabilului de rând.

Reducerea datoriilor va fi posibilă pentru toţi debitorii care nu se încadrează în actualul sistem de eşalonare la plată, fie că sunt companii de stat ori firme private. Înlesnirea la plată se va acorda pentru o perioadă de maxim şapte ani pe baza cererilor depuse de contribuabili la organele fiscale competente, în termen de şase luni. Solicitarea va fi însoţită şi de un plan de restructurare, întocmit de un expert independent, din care să rezulte capacitatea societăţii de a-şi plăti datoriile restante la 31 decembrie 2017. Compania trebuie să nu fie în insolvenţă ori în dizolvare.

Facilităţile se vor aplica pentru toate obligaţiile bugetare principale înscrise în certificatul de atestare fiscală şi neachitate până la 31 decembrie 2017, dar şi pentru cele stabilite de alte instituţii de stat şi transmise spre recuperare Fiscului după 1 ianuarie 2018, precum şi pentru amenzi.

Intenţia Executivului de a veni în sprijinul marilor datornici a fost exprimată încă de anul trecut de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. „S-a discutat foarte mult de acea amnistie. Are acelaşi obiectiv: de a relansa în economia din România companiile mari, în principal pe cele de stat.”

 

 

×