x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comunicat de presă

Comunicat de presă

28 Noi 2022   •   15:37
Comunicat de presă

Semnarea Contractului de achiziție publică de produse pentru Obiectivul 2 Modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor”

 

Semnarea Contractului de achiziție publică proiectare și execuție pentru Obiectivul 1 „Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S)

 

Semnarea Contractului de achiziție publică de produse pentru Obiectivul 5 „Sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei”

 

Semnarea Contractului de achiziție publică de produse pentru Obiectivul 3 „Modernizarea infrastructurii de telecomunicații și îmbunătățirea sistemului informatic al ANM”

 

din cadrul Proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale - INFRAMETEO”- cod SMIS 2014+ 152610, proiect co-finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020

 

În data de 25 august 2022, 23 septembrie 2022 și respectiv 24 octombrie 2022, au fost semnate la sediul Administrației Naționale de Meteorologie din București, contractele pentru Modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor”, Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S)”, Sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei și respectiv „Modernizarea infrastructurii de telecomunicații și îmbunătățirea sistemului informatic al ANM”, aferente Proiectului Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale - INFRAMETEO” - cod SMIS 2014+ 152610, proiect co-finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

 

Contractul pentru”Modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor” a fost încheiat între fima Nowcast GmbH, Germania și Administrația Națională de Meteorologie din România.

Investiția va consta în achiziția, montarea, instalarea și punerea în funcțiune a unei rețele de detecție a fulgerelor alcătuită din maxim 16 senzori distribuiți pe întreg teritoriul României, astfel încât să se asigure atât acoperirea optimă cât și o rezervă activă (back-up), împreună cu infrastructura aferentă (stâlpi, sisteme de protecție, GPS, sisteme de transmisie date). Vor fi achiziționate un sistem central de procesare a datelor și un software de vizualizare dedicat, care vor fi implementate la Centrul Național de Prognoze Meteorologice din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) din București. Senzorii rețelei de detecție a fulgerelor vor fi amplasați în locațiile stațiilor meteorologice aflate în administrarea ANM, conectate în VPN: Adamclisi, Iași, Târgu Ocna, Buzău, Caracal, Batoș, Polovragi, Sighetu Marmației, Arad.

 

Contractul pentru Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S)” a fost încheiat între Asocierea Rartel S.A. și Leonardo Germany GMBH și Administrația Națională de Meteorologie.

 

Investiția se referă la achiziția a 7 (șapte) sisteme radar Doppler în bandă S, cu dublă polarizare, incluzând și dezvoltarea și implementarea unui sistem centralizat de colectare, prelucrare și diseminare a datelor radar, achiziția și instalarea generatoarelor de rezervă pentru asigurarea energiei electrice necesare funcționării sistemelor radar, achiziția și instalarea sistemelor de asigurare a climatizării, execuția traseelor de alimentare cu energie electrică în cazul în care acestea nu sunt deja disponibile în aplasament și construcția turnurilor. Radarele vor fi instalate pe 7 turnuri noi, pe terenurile aflate în administrarea Administrației Naționale de Meteorologie din: București-Băneasa, Medgidia, Bârnova, Bobohalma-Târnaveni, Craiova - Cârcea, Oradea – Dealul Vântului, Timișoara.

 

Modernizarea acestor sisteme va asigura îmbunătățirea activităților operaționale de prognoză și avertizare a fenomenelor meteorologice de vreme severă. De asemenea, activitatea operativă va beneficia astfel de un sistem modern, actualizat, care să ofere meteorologilor previzioniști informații în timp real, într-un mediu IT securizat.

 

Contractul pentru "Sistemul de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosfereia fost încheiat între Rartel S.A. și Administrația Națională de Meteorologie

 

Obiectivul investiţiei este asigurarea continuității furnizării de date satelitare în timp real de la sateliţii geostaţionari prin recepţia datelor de la sateliții din seria MTG (METEOSAT Third Generation) şi recepția datelor în timp real de la sateliţii polar orbitali (Metop-SG, NPP, NOAA), prin care se continuă dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale.

 

Modernizarea sistemului mai sus menționat va permite o mai bună detecție și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, precum și a prognozei fenomenelor meteorologice (ploi, căderi de grindină, intensificări puternice ale vântului). De asemenea, datele satelitare în timp real contribuie la diminuarea timpului de avertizare pentru situațiile periculoase generate de fenomenele convective severe.

 

Noul sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei va fi implementat la sediul central al ANM din București, Șos. București – Ploiești nr. 97.

 

Contractul pentru „Modernizarea infrastructurii de telecomunicații și îmbunătățirea sistemului informatic al ANM” a fost încheiat între Asocierea SC Arctic Stream S.A. (lider) și SC Smart Control SRL (asociat) și  Administrația Națională de Meteorologie.

Modernizarea infrastructurii de telecomunicatii și creșterea performanțelor sistemului informatic va asigura îmbunătățirea activităților operaționale de prognoză și avertizare a fenomenelor meteorologice de vreme severă; de asemenea, activitatea operativă va beneficia astfel de un sistem modern, actualizat, care să ofere meteorologilor previzioniști informații în timp real, într-un mediu IT securizat.

 

×