După ce li s-au tăiat salariile cu 70%-80%, pe salariaţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului îi aşteaptă o rundă de disponibilizări. "Bugetarii de lux", cum îi numea premierul Emil Boc pe salariaţii de la AVAS, vor fi daţi afară după bunul plac al conducerii instituţiei, nu în baza legii.
AVAS are 422 de salariaţi din care în perioada următoare vor fi concediaţi 150 de angajaţi pentru ca instituţia să se încadreze în bugetul alocat pentru acest an. Concedierea colectivă de la AVAS se face după ureche, potrivit unor surse din cadrul instituţiei. Astfel, criteriile luate în calcul de conducerea instituţiei nu ţin cont de lege. Normal ar fi ca în momentul în care se decide disponibilizarea colectivă să se ţină cont de aceleaşi criterii care au stat la baza ierarhizării salariilor funcţiilor de bază, potrivit Legii nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Astfel, ar trebui să se ţină cont de nivelul studiilor şi al competenţelor, de importanţa socială a muncii, de complexitatea şi diversitatea activităţilor şi de responsabilitatea şi impactul deciziilor. De asemenea, se mai ţine cont de expunerea la factori de risc, incompatibilităţile şi conflictele de interese, dificultatea activităţilor specifice, precum şi de condiţiile de acceptare pe post.
Şefii AVAS au însă propriile criterii după care fac disponibilizări.
Astfel, la AVAS vor fi concediaţi în primul rând salariaţii care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi cei care cumulează pensia cu salariul, cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare, salariaţii care nu au copii în întreţinere. De asemenea, dacă măsura ar afecta doi soţi, se desface contractul de muncă al soţului care are venitul cel mai mic.
Salariaţii AVAS care nu vor fi afectaţi de concedierile colective sunt salariatele gravide, care au anunţat angajatorul în acest sens, salariaţii aflaţi în concediu de maternitate, salariaţii aflaţi în concediu de îngrijire a copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, şi reprezentanţii salariaţilor.
Salariaţii care figurează pe lista celor care vor fi disponibilizaţi în ultimul rând, atunci când nu există nici o posibilitate de menţinere, sunt femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, salariaţii întreţinători unici de familie şi salariaţii care mai au cel mult trei ani până la pensionare la cererea lor.
De asemenea, în situaţia în care se desfiinţează posturile ocupate de salariaţi cu handicap, acestora li se va acorda un preaviz plătit, de minimum 30 de zile lucrătoare. Pentru angajaţii aflaţi în concediu medical sau de odihnă, ordinul de concediere va fi emis şi comunicat la reluarea raporturilor de muncă.
Citește pe Antena3.ro