x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concedierile mascate ale lui Ariton sunt ilegale

Concedierile mascate ale lui Ariton sunt ilegale

de Gabriela Mladin    |    20 Mar 2011   •   17:28
Concedierile mascate ale lui Ariton sunt ilegale
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

157288-kk-20101019134115002.jpgProtocolul semnat între Ministerul Eco­nomiei şi minerii din Oltenia, prin care unităţile miniere şi energe­ti­ce din Oltenia urmau să îşi reducă chel­tuielile cu 23% prin trimiterea "în aşteptare" a 4.300 de oameni nu are corespondent în Codul Muncii şi, ca atare, este ilegal.

Pactul, semnat pe 10 ianuarie de Ion Ariton, ministrul Economiei, şi Marin Condescu, liderul  Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), se aplică în Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), precum şi în complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Acesta conţine zece puncte, iar la punctul cinci prevede întocmirea unui plan de restructurare a personalului în aşa fel încât salariaţii care au stagiul complet de cotizare, dar nu îndeplinesc toate condiţiile de pensionare să beneficieze de un program de aşteptare de până la doi ani. Fiecare muncitor ar urma să fie plătit în acest timp cu o indemnizaţie de 75% din salariul de bază, la care se adaugă sporul de vechime de 25%, însă nu şi celelalte sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă.

SNLO are 8.821 de angajaţi, CE Rovinari are 4.103 salariaţi, la CE Turceni lucrează 4.146 de oameni, iar la CE Craiova, alţi 2.412, potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Astfel, sunt afectaţi peste 20% din angajaţii celor patru companii.

Conducerea Complexului Energetic Turceni a emis în data de 1 martie actele prin care 125 de salariaţi au fost anunţaţi că începând cu 1 martie le-au fost suspendate contractele individuale de muncă. Acestora li s-a spus că în cazul în care, în perioada celor doi ani, cât le-au suspendat contractele, este nevoie de ei vor fi rechemaţi la muncă. Motivul comunicat chiar în deciziile de suspendare ale contractelor de muncă este acela că "din ianuarie 2013, complexul trebuie să achiziţioneze circa un certificat de CO2 pentru fiecare MWh produs". 

Numai că salariaţii nu sunt mul­ţumiţi de măsură şi au sesizat Inspec­to­ratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj sau au anunţat acţiuni în ins­tan­ţă. Iar ITM Gorj a comunicat companiei că aceste "concedii de aş­tep­tare" sunt ilegale, ele neregăsindu-se în nici o lege din România. "Am co­municat SNLO şi Complexurilor Energetice faptul că măsura privind regimul de aşteptare nu are bază legală, deci nu poate fi aplicată", a declarat directorul ITM Gorj, George Romanescu.

Sindicaliştii vorbesc însă de o prevedere în contractele colective de muncă, de parcă acest act ar fi mai presus de lege: "Consiliul de Adminis­traţie s-a întrunit şi a luat decizia de a-i trimite în regim de aşteptare, deci oa­menii nu sunt disponibilizaţi. Mă­sura este în Contractul Colectiv de Muncă al complexului. Sunt 125 de per­soane pe listă, din aceştia 14 plea­că acasă cu plăţi compensatorii, restul au statut de aşteptare", susţine Eugen Iovan, lider de sindicat din Turceni.

Într-o astfel de situaţie se află şi Polina Tipsie. Ea s-a trezit pe 1 martie cu decizia de suspendare a contractului de muncă. Lucrează în ca­drul Complexului Turceni din 1980 ca operator calculator, cu un salariu de 2.000 de lei şi, deşi în ultimii ani la de­partamenul său au fost angajate aproape 20 de persoane, conducerea companiei i-a comunicat că nu mai are nevoie de serviciile sale.

"Am pri­mit decizia de regim de aşteptare pentru doi ani care nu are o bază legală conform Codului Muncii. Am refuzat să semnez decizia şi am continuat să vin la serviciu, dar pe 4 martie m-a che­mat directorul general, Octavian Graure, şi şeful meu direct, Simionescu, care mi-au pus în vedere să pă­ră­sesc unitatea. Sunt singura din fa­mi­lie care lucrează şi le-am mai pus la dispoziţie şi un hectar de teren sub ter­mocentrală, fără să fiu recompen­sa­tă, mulţumindu-mă doar cu serviciul. Nu am avut o sancţiune în toţi anii de activitate", spune Polina Tipsie.

Femeia este disperată, întrucât mai avea doi ani până la pensie, iar în ultima perioadă compania a făcut noi angajări. Hotărârea companiei în ceea ce o priveşte este cu atât mai dubioasă, cu cât o hotărâre a Consiliului de Administaţie nr. 14 din data de 11.06.2010 s-a aprobat suplimentarea organigramei cu 50 de posturi pentru angajarea persoanelor care cedează terenuri de strictă necesitate. Or, Tipsie Poliana ne-a de­cla­rat că are un hectar de teren ne­re­tro­ce­dat de statul român sub grupul numărul 3 al termocentralei. Ea a de­clarat pentru Jurnalul Naţional că va face o plângere penală pentru abuz în serviciu.

În ultimii cinci ani, la Complexul Energetic Turceni au fost făcute peste 500 de angajări, despre care salariaţii spun că majoritatea sunt rude ale directorilor sau liderilor de sindicat.

Ministerul Economiei nu a dorit să comenteze situaţia, reprezentanţii săi precizând că e responsabilitatea conducerii executive ale companiilor în cauză.

×
Subiecte în articol: economia