x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Concurenta - Bataie pe banii romanilor din strainatate

Concurenta - Bataie pe banii romanilor din strainatate

de Adrian Mihai    |    23 Noi 2005   •   00:00
Concurenta - Bataie pe banii romanilor din strainatate

Soferii de autocar, dar si bancile se lupta pentru a transporta acasa banii romanilor de afara. Fluxul de bani se ridica la 3,5 miliarde de euro

Soferii de autocar, serviciile de transfer rapid de bani si bancile incearca sa intre in gratiile romanilor de peste granite pentru a le transporta banii acasa, suma estimata la 3,5 miliarde de euro. CEC intra in forta in aceasta lupta, inarmata cu un comision mic si o retea extinsa.

Din piata dominata de firmele de transfer international rapid, Western Union si Moneygram, incep sa muste noi concurenti. Suma pe care romanii din strainatate o vor trimite acasa in 2005 a fost recent estimata la 3,5 miliarde euro, de catre guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Banii nu vin insa decat in mica masura pe canale financiar-bancare. Soferii de autocar au o cota importanta de piata. Cresterea comunitatilor de romani din afara granitelor a atras insa atentia bancilor. Ca tendinta, se observa ca bancile straine din Romania au servicii speciale pentru transferurile de bani provenind din tara de origine sau in cadrul retelei internationale. De asemenea, unele banci au venit cu solutii punctuale pentru tarile in care exista comunitati romanesti importante. Aceste transferuri dureaza mai mult decat cele 10 minute promise de companiile specializate, dar nu depasesc doua zile lucratoare. Avantajul este ca bancile percep comisioane mult mai mici.

OPORTUNITATE. Dezvoltarea serviciilor de transfer rapid a fost favorizata in Romania de procedura dificila de deschidere a unui cont in valuta, precum si de perioadele lungi, uneori de cateva saptamani, necesare pentru incasarea unui cec. Situatia a persistat o buna perioada dupa anii ’90. Serviciul de transfer rapid de bani a venit ca o solutie salvatoare.

FACTORI. Doua evenimente importante vor influneta piata in urmatorii ani. Integrarea din 2007 va simplifica circulatia romanilor spre locurile de munca de peste granita. Este deci de asteptat sa creasca sumele trimise acasa, timp de inca doi ani. Libera circulatie a fortei de munca va intra insa in vigoare cel mai probabil dupa 2-7 ani de la integrare, in valuri, fiecare stat din UE luand o decizie in acest sens. Atunci, multi romani isi vor lua familiile cu ei, iar sumele trimise acasa or sa cunoasca o scadere.

IN FORTA. O miscare foarte importanta vine din partea CEC. Ea va ataca puternic piata serviciilor de transfer rapid, cu un comision de 4-5% din suma transferata si o retea extinsa atat in ceea ce priveste colectarea, cat mai ales distribuirea banilor. In 400 de unitati ale CEC, clientii vor putea opta pentru retragerea sumelor primite atat in lei, cat si in valuta. Pentru restul de 1.000 agentii, banca asigura decontarea in acelasi termen, 24 de ore, dar numai in moneda nationala. Pana la sfarsitul anului, in comunitatile romanesti de peste granite, acolo de unde se trimit in tara, vor exista 80 de centre care vor putea prelua banii spre a fi trimisi in tara. Pana la jumatatea anului viitor, numarul acestora va fi de 220. "Din punct de vedere tehnic, termenul de punere in functiune a serviciului va fi 24 noiembrie. Ne asteptam ca primele transferuri sa fie operate la inceputul lunii decembrie, decalajul fiind determinat doar de intervalul de timp necesar transmiterii informatiilor despre noul serviciu in mediile internationale unde vom opera", apreciaza Cristian Tudorancea, vicepresedinte al CEC. Modalitatile de promovare avute in vedere sunt campaniile "outdoor", pe drumurile nationale, presa scrisa nationala si internationala dar si vanzarea directa. "Totodata ne gandim sa asociem oferta acestui nou produs cu marile companii de servicii nationale TAROM si CFR", declara Tudorancea. Serviciul Transfer Rapid prin CEC va urmari o prezenta pe piata specifica in procent de 5% in primul an, iar in urmatorii trei ani sa ajunga la o treime din aceasta piata. "Ambitiile noastre se indreapta in primul rand, pe definirea serviciului de transfer rapid prin CEC ca produs preferat de romanii care trimit bani in tara", afirma Tudorancea.

PONT. Bancile straine din Romania au servicii speciale pentru transferurile de bani provenind din tara de origine sau din cadrul retelei internationale.

DE LA ITALIENI
Banca Italo Romena a dezvoltat un produs pentru romanii rezidenti in Italia care vor sa trimita bani acasa. Contul Fara Frontiere le da posibilitatea sa trimita si sa primeasca bani in mod rapid si cu costuri mici intre Italia si Romania. Contul este disponibil la bancile care fac parte din Grup: Veneto Banca, de Banca di Bergamo, de Banca Meridiana si de Banca del Garda. Cu un comision trimestrial fix de 9 euro. Acesti bani includ 120 de operatiuni pe an (30 pe trimestru), 12 cecuri, un extras de cont lunar si unul de dobanzi trimestrial, doua carduri de debit (un Card Galben si un Card Albastru) sau un card de credit (Trifoi cu patru foi Visa "embosat" sau Visa Electron) precum si un depozit pentru gestiunea de economii in titluri si fonduri.

DE LA FRANCEZI
Clientii Societe Generale din Franta pot transfera bani in Romania prin telefon, in conturile bancii "sora" BRD-Group Societe Generale. Serviciul se numeste i-Transfert. Transferul dureaza doua zile lucratoare, iar banii vin intr-un cont de card in euro, deschis la BRD, ce poate fi comandat si online. Serviciul este disponibil si pentru conturile curente in Euro. Clientul din Franta plateste un abonament de 25 euro/an si are dreptul sa faca in fiecare luna doua transferuri, de maximum 600 de euro fiecare. Pentru fiecare transfer se mai percepe un comision fix de 10 euro.

SPANIOLII
Romanii din Spania pot trimite bani acasa prin "la Caixa". Ei vor putea fi ridicati in Romania in aceeasi zi. Bancile romanesti partenere sunt BRD Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank Romania. Comisionul este de 15 euro in cazul in care persoana care trimite bani este client al bancii spaniole si 20 de euro daca trimiterea banilor este ocazionala. In cazul in care este client, el poate opta pentru un card de transfer international (International Transfer Card) cu care trimiterea banilor se poate face in orice moment, prin cele peste 7.000 ATM-uri disponibile. Reteaua "la Caixa" cuprinde peste 4.500 de oficii. Banii sunt virati intr-un cont de card in lei sau in euro. In momentul de fata exista posibilitatea ca beneficiarul sa ridice banii "cash" de la BRD.
×
Subiecte în articol: economic romania rapid bani banii card transfer