x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Conducta Transgaz de la Marea Neagră distruge plaja virgină de la Tuzla

Conducta Transgaz de la Marea Neagră distruge plaja virgină de la Tuzla

de Cristian Anton    |    10 Iul 2017   •   12:10
Conducta Transgaz de la Marea Neagră distruge plaja virgină de la Tuzla

Conducta pe care Transgaz vrea s-o construiască la Marea Neagră agită spiritele pe litoral, după ce localnicii din Tuzla au descoperit că lucrările ar duce la distrugerea plajei din localitate. Operatorul naţional de gaze a cerut acord de mediu încă din luna februarie, dar emiterea acestuia trenează după ce au fost organizate deja trei dezbateri publice, în urma cărora nu s-a ajuns la un compromis. Conducta Tuzla- Podişor va costa 278 de milioane de euro şi face parte din gazoductul Bulgaria- România- Ungaria- Austria (BRUA).

 

Consilierii locali şi primarul Reşit Taner susţin că, prin actualul amplasament, conducta Transgaz va distruge plaja virgină din Tuzla, în condiţiile în care una din priorităţile administraţiei este dezvoltarea turismului. Cu ocazia dezbaterilor publice din iunie şi iulie, locuitorii au aflat că traseul conductei era avizat de primărie încă din mandatul fostului edil, printr-o hotărâre de consiliu local din 2013, de care nu aveau însă habar nici măcar aleşii locali.

Între linii

Ulterior, a existat şi o hotărâre de guvern emisă de premierul Dacian Cioloş, tot fără consultarea autorităţilor locale, prin care s-a eliminat orice interdicţie la exproprierile de teren necesare demarării proiectului.

Potrivit consilierilor locali, care au declanşat acum o anchetă proprie cu privire la legalitatea acestui obiectiv de investiţii, există indicii că o firmă a preluat, în timp, toate terenurile din Tuzla pe care statul va trebui să le exproprieze acum pentru realizarea conductei Transgaz.

Zarurile au fost aruncate

Soarta plajei virgine din Tuzla pare a fi însă pecetluită, iar locuitorii zonei nu ar mai avea nimic de făcut, dacă ţinem cont şi de faptul că Executivul a emis în iunie o ordonanţă de urgenţă prin care elimină obligativitatea emiterii Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectele de infrastructură de interes naţional nici măcar în situaţia în care acestea afectează intravilanul localităţii. Practic, autorităţile locale şi populaţia nu mai au nici un cuvânt de spus. Evident, conducta Transgaz de la Tuzla face parte din strategia României de dezvoltare, astfel încât zarurile au fost deja aruncate. Confirma acest lucru şi ministrul Energiei, Toma Petcu, într-o declaraţie din martie 2017: „Conform calendarului asumat de Transgaz, lucrările vor începe în trimestrul al patrulea al acestui an și este obligatoriu să fie gata la sfârșitul lunii decembrie 2019. Deci, în 2020, gazoductul trebuie să fie funcțional. Tot în 2020, cei de la Exxon și Petrom termină și ei lucrările de aducțiune a gazelor din platforma continentală a Mării Negre”.

 

„Evident că nu ne opunem unei investiţii atât de importante, dar există multe necunoscute cu privire la acest proiect. Traseul conductei a fost stabilit fără consultarea populaţiei, marea dramă pentru Tuzla este distrugerea plajei. Închipuiţi-vă o conductă care iese din mare şi traversează direct plaja, ce turişti ar mai veni pe aici?”, a declarat avocatul Marian Pătraşcu, reprezentantul consilierilor ALDE din Constanţa.   

Omisiune ciudată a Transgaz

Discuţiile legate de distrugerea plajei virgine de la Tuzla devin şi mai interesante dacă luăm în calcul şi documentaţia oficială a proiectului celor de la Transgaz. În Memoriul de prezentare pentru obţinerea acordului de mediu la proiectul „Conducta de transport gaze naturale ţărmul Mării Negre- Podişor”, emis anul acesta, compania de stat nu aminteşte nimic despre plaja din Tuzla atunci când enumeră tipul terenurilor pe care se vor realiza lucrările : „Din punct de vedere economic folosinţa actuală a terenului este arabil, vii, livezi, pășune, fâneață, pădure, drumuri, căi ferate, cursuri de apă, construcții și neproductiv”.

Conducta se face chiar dacă beneficiarii încă ezită

Conducta Tuzla- Podişor va avea peste 300 de kilometri şi va străbate judeţele Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu. Principalul beneficiar al conductei ar urma să fie consorţiul ExxonMobil- OMV Petrom, care anunţa încă din 2012 descoperirea unui zăcământ de gaze în apele româneşti ale Mării Negre cu rezerve cuprinse între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Gigantul american transmite însă că va decide abia în 2018 dacă va investi sau nu în exploatarea acestor gaze, iar producţia propriu-zisă ar începe undeva în deceniul următor.  

 

Una din puţinele plaje virgine de pe litoralul românesc ar urma să fie distrusă de o conductă de gaze. Proiectul avansează accelerat, deşi beneficiarii încă ezită

 

 

 

 


 

 

×